Monday, December 26, 2016

SENARAI AGENT JAMU PUTERI MELAKA



JP029 NAJAHTUL NASUHA
6010 8776277
ALOR GAJAH,MELAKA
FB : JAJA NASUHA
IG : JAJA_NASUHA

JP052 NISHA
6011 10973215
AYER MOLEK,MELAKA
FB : NISYA IRVEN BAHARUDIN
IG : @AICA_ACHILL

JP064 JULIEYA
6017 8824761
MERLIMAU MELAKA

JP087 HASZARITA
6017 8474327
ALOR GAJAH, KRUBONG, CHENG MELAKA

JP094 HAFISZAM
6013 6046575
TERENDAK MELAKA

JP052/001 NUR DINA QATRUNNADA BT ALDRI
6014 2502256
ALMA, BUKIT MERTAJAM, PERDA, JURU, BUKIT MINYAK & KULIM
FB : NUR DINA QATRUNNADA BT ALDRI
IG : NADA_RAYYAN18


SILA DAPATKAN JAMU DARI AGENT BERDAFTAR DI ATAS. SEBARANG PEMBELIAN DARI AGENT YANG TIDAK SAH, PIHAK HQ TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEGALA MASALAH DIKEMUDIAN HARI.JIKA AGENT TIDAK BERADA DALAM LIST DI ATAS, SILA LAPORKAN KEPADA HQ DENGAN SEGERA.

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

SENARAI AGENT JAMU PUTERI NEGERI SEMBILAN

NEGERI SEMBILAN



JP001 IRWAN SHAH
018 9197083
LUKUT, PORT DICKSON.
FB: IRWAN SHAH BIN KASIM HAWARI
IG : IRWANSHAH85



JP006 NOREEN AIREEN
6019 6741700
TAMAN DESA PD,RANTAU,LINGGI
FB:NOREEN AIREEN
IG:NOREENAIREEN


JP010 ANA AZNARIAH
6017 6378276
BUKIT CHEDANG, SEREMBAN2, KUALA KLAWANG, JELEBU
FB: JAMU PUTERI S2 
IG: ANA_JAMUPUTERIS2


JP010/001 NUR AZIRAH BINTI MOHD ANIS
6011 33648407
LUKUT, PEKAN PORT DICKSON
FB : AZIRAH ANIS
PAGE : JAMU PUTERI PORT DICKSON

JP041 - ANGGUN AYU
013 6863013
TAMPIN,NEGERI SEMBILAN SIMPANG AMPAT, PULAU SEBANG
FB: ANGGUN AYUSHOPE
IG: HUMAIRAA HERB'S


JP056 NURUL AMANDA
6013 6868052
PORT DICKSON, NEGERI SEMBILAN
FB : NURUL FAZZRIN
IG : -


JP058 AKAK COMELL
6010 5418977
NILAI, SEMENYIH, MITC MELAKA
FB: JAMU PUTERI AKAKCOMELL
IG: @JAMUPUTERIAKAKCOMELL


JP058/001 LILIS SUNDARI BINTI AHMAD JUAHIR
6019 6327696
MASJID TANAH, MELAKA
FB : LILIS AHMAD JUAHIR
IG : -

JP058/002 NORASIKIN BT RADZALI
6010 2427868
SERI KEMBANGAN, SELANGOR
FB : NORASIKIN RADZALI
IG : -

JP075 FALISA SAAT 
 6019 6005522 SENDAYAN,SEREMBAN 2, JEMPOL
FB : FALISA SAAT 
 IG : SHAZLYSA


JP081 NURUL SYAFIKA
6018-3878124
LUKUT , PORT DICKSON , BT4 N.SEMBILAN
FB : NURUL SYAFIKA ABDULLAH
IG : IPIQAMOYY


JP095 AMIRA SAKINAH
6016 9125994
TAMAN BUKIT CHEDANG , SEREMBAN 2, AMPANGAN
FB : JAMU PUTERI AMIRA
IG : MIRAKINAH


JP101 HADJAR HASSAN
6012 2925653
BAHAU,K.PILAH,BATU KIKIR, BSJ
FB: HADJAR HASSAN
IG: HADJARHASSAN


JP102 : AYU
6017 3677569
CHUAH-PORT DICKSON
FB: GREENOLIVE AYUMIGOS
IG: GREEN_BEAUTY_SHOP


JP102/001 NOR AZIDA BT MOHD
6010 5339644
TAMAN PANCHOR JAYA, SEREMBAN,
FB : NOR AZIDA MOHD 
IG : IRSYA.SCARF

DROPSHIP JP102
1) ROZITA BT IDRUS
     6017 6803648
     KG SAWAH BUKIT PELANDOK
     FB : ROZITA IDRUS
     IG : -

2) ZURAIDAH MOHD ADIRUS
     6013 2694395
     BANDAR SPRINGHILL, PD
     FB : ZURAIDAH MOHD ADIRUS

JP104 : HANIM
6019 9882318
BUKIT PELANDOK,CHUAH,PORT DICKSON
FB : CANDY ANIM


JP104/001 NORAINI HAMDAN
6019 2927893
SEPANG, BAGAN LALANG
FB : NORAIN HAMDAN
IG : -

JP104/002 IKA ALIM
6016 6449558
MELAKA
FB : IEKA ALIM
IG : -

JP007 SHIEDA ZUL **
6013 2996112
SEREMBAN, SPRINGHILL


JP008 RAJA SYAHIRAH **
6013 3041102
CHUAH, TANAH MERAH


NORASHIKIN BINTI ZULKIFLEY
6011 26574080
SENAWANG
FB : ADAMZARA KIDSWEAR
IG : -

JP086 LILY **
6019 4616219
TELOK KEMANG, PORT DICKSON NEGERI SEMBILAN


SILA DAPATKAN JAMU DARI AGENT BERDAFTAR DI ATAS. SEBARANG PEMBELIAN DARI AGENT YANG TIDAK SAH, PIHAK HQ TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEGALA MASALAH DIKEMUDIAN HARI.JIKA AGENT TIDAK BERADA DALAM LIST DI ATAS, SILA LAPORKAN KEPADA HQ DENGAN SEGERA.

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

SENARAI AGENT JAMU PUTERI JOHOR

JOHOR 


JP004 HANIZA MD OMAR
6014 7765696
BATU PAHAT JOHOR
FB : ANIZA MD OMAR
IG : @BYZIZA_OFFICIAL

JP036 FATIN FARHANAH
6018 5786055
SKUDAI JOHOR
FB : FATIN FARHANAH RODZI
IG : @JAMUPUTERI_JOHORBAHRU

JP043 ZURIANA
6014 8477187
PARIT RAJA, AYER HITAM & BATU PAHAT JOHOR
FB : ZURIANA SAAD (FIZYANA ONLINE SHOP)
IG : @FIZYANAONLINESHOP

JP043/001 NIK RUWAIDA BT NIK YA
6019 9908283
BESUT
FB : NIK RUWAIDA
IG : -

JP043/002 NAFIZAH BINTI AHMAD ALI
6017 6748344
SHAH ALAM, PETALING JAYA
FB : NAFIZAH PIJAH
IG : -

JP043/003 NURUL AIEN BINTI NORDIN
6016 5880469
JB, PASIR GUDANG
FB : EINOR DEEN
IG : -

JP048 ISHA
6011 28546161
MASAI JOHOR
FB : ICHA ABD RAZAK
IG : @SIGADISBABYDOLL

JP048/001 NABIHAH DURRANI AB MALIK
6012 7234646
MASAI JOHOR
FB : DURRANI DAMAR
IG : DURRANI DAMAR

JP048/002 SHAFIQ
6019 3746929
KOTA TINGGI
FB : KICAP SUBSEA
IG : -

JP048/003 RAHA BTE ROHAIZAD
6012 7747920
TAMAN PERLING JB
FB : RAHA ROHAIZAD
IG : _RAHA83

JP048/004 SITI HAMIZAH BINTI TAHER
6012 7212182
PLENTONG
FB : LADOLCE MYZA
IG : LADOLCE MYZA

JP048/005 NORHIDAYAH KHAMSAN
6010 2769296
BATU PAHAT
FB : HIDAYAH KHAMSAN
IG : -

JP048/006 SUHANA BINTI ABD SHUKOR
6016 8825914
KOTA MASAI
FB : SUHANASHUKOR
IG : ANNASHAHRUL

JP048/007 PATRICIA CANDY
6011 27214859
PUTRAJAYA/SARAWAK
FB : PATRICIA CANDY
IG : -

JP048/008 SITI ROHANI
6014 2795911
KOTA TINGGI
FB : KEDAI GADIS
IG : -

JP048/009 NORHAFIZAH
6013 7471306
KEMAMAN
FB : NORHAFIZAH EJA NORDIN
IG : -

JP048/010 ISMARIZA MAHSOM
6012 7477978
TANJUNG LANGSAT
FB : ISMARIZA MAHSOM
IG : -

JP051 TYRA ROSLI
6017 7932712
JOHOR BHARU JOHOR
FB : NOR ATHIRAH ROSLI
IG : TYFYRAFA

JP061 SYAFINAZ AZIZ
6019 6598857
SEGAMAT JOHOR
FB : SYAFINAZ AZIZ

JP065 HUDA KULAI
6014 3852438
KULAI JOHOR
FB : NURUL HUDA

JP068 FIRA AHMAD
6017 7425273
BATU PAHAT JOHOR
FB : FIRA AHMAD
IG: JAMUPUTERI_BATUPAHAT

JP068/001 NUR ATHIRAH BINTI MOHD YA'ACOB
6019 7377075
YONG PENG - PT YAANI
FB : ATHIRAH MOHD YA'ACOB
IG : JAMUPUTERI_YONGPENG

JP070 MAZLIANI
6016 4885963
PONTIAN JOHOR DAN AMPANG
FB : MAZLIANI KASIRAN
IG : CEMPAKA_KASTURI

JP071 KHAIRUNISA
6012 7753114
SIMPANG RENGGAM,PASIR GUDANG JOHOR
FB : CIK ANYSS
IG : @CIKANYSS

JP079 HAZIRAH
6013 2403839
KEMPAS BARU JOHOR
FB : ZYRA HAZIRAH
IG : NURULHAZIRAHHUSSIN

JP082 JUNAIDAH
6013 7161170
BATU PAHAT JOHOR
 FB : JUNAIDAH OTHMAN
IG : JUNAIDAHO

JP089NORASHMAWATI
6019 2451602
MUAR JOHOR
FB :NORASHMAWATI
IG :AS_MARIARISSA

JP099 SHAHFINAZ AZIZ
6012 7767982
KLUANG, BT PAHAT, MERSING JOHOR
FB : INAZ ZAFINAZ
IG : INAZULARIQ

JP099/001 NORHASLIZA AZWIN BINTI HASMAIN
6010 8243473
MUAR, BT PAHAT
FB : WIIWIINWEEWIIT
IG : -

JP103 SITI AMIRA
6017 7188352
KLUANG /AYER HITAM/PT.RAJA/BATU PAHAT
FB :MIRA LODRA
IG :MIALORABEAUTYSHOP

JP103/001 SITI RUZALILA BT ROSLAN
6012 7551415
BATU PAHAT, AIR HITAM
FB : CT RUZALILA
IG : CTRUZALILA

JP103/002 HAMAIZA BT RAMLEE
6018 7776814
AYER HITAM, PARIT RAJA, BT PAHAT
FB : MAIZAA RAMLEE
IG : MYDRARA

JP037 AFIQAH AMANINA
6017 2840850
SKUDAI/JB
FB: FACILE D'ACHETER
IG:

JP044/005 HERNI UMAR
6012 7848907
SIMPANG RENGGAM
FB : AURA QASEH ARONI
IG : -

JP080 FIFFY SHANON
6013 7557631
KLUANG JOHOR
FB : FIFFY RIDZUAN
IG : FIFFYSHAHNON FB : FIFFY RIDZUAN
IG : FIFFYSHAHNON

JP080/001 NURAIN NABILA BINTI AHMAD
6017 5336808
KLUANG, JOHOR
FB : NURAIN NASUHAAZIZI
IG : -

JP080/002 SITI NORAISHAH BT MASIMAN
6013 7573457
PASIR GUDANG, JOHOR
FB : AISHAH MASIMAN
IG : -



SILA DAPATKAN JAMU DARI AGENT BERDAFTAR DI ATAS. SEBARANG PEMBELIAN DARI AGENT YANG TIDAK SAH, PIHAK HQ TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEGALA MASALAH DIKEMUDIAN HARI.JIKA AGENT TIDAK BERADA DALAM LIST DI ATAS, SILA LAPORKAN KEPADA HQ DENGAN SEGERA.

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Thursday, April 21, 2016

Tips memulakan perniagaan atas talian (online)

Harini, put nak berkongsi tips atau cara untuk newbie kat luar sana yang nak mencari duit lebih. Almaklumlah, 2016 nie semua naik harga, dengan kos sara hidup yang tinggi, kita perlu sahut seruan menteri supaya membuat kerja lebih dari 1. Chewahh.. Tapi nie tips untuk newbies tau, yang dah pakar jangan baca.

Put tak lah otai pon dalam bidang nie, baru 4 tahun dan masih kurang ilmu pengetahuan tentang perniagaan. Oleh kerana put masih lagi bawah jagaan mak ayah, put tak boleh pergi mana-mana seminar. Lepas kahwin nanti baru boleh pergi dengan suami. Takpe... kita belajar secara atas talian, untuk sapa-sapa yang senasib. jangan risau, kita boleh beli buku dan bahan rujukan lain. Insyallah...

Ok, berbalik pada tajuk diatas.

TIPS MEMULAKAN PERNIAGAAN ATAS TALIAN  

Agent Dropship.
Jika anda tiada modal yang banyak, put cadangkan anda join dropship product yang anda betul-betul minat dan boleh jual. Seeloknya anda dalami product yang ingin dijual, perlu ada soul dalam perniagaan. Bila promote tue , ceritakan pengalaman anda sebagai pengguna, insyallah berhasil. Elakkan jual terlalu banyak product pada awal perniagaa, cukup dengan product yang anda betul-betul faham. Perlu diingatkan, dunia perniagaan ni, x semudah disangka. jangan lah kerena kita promote takde orang beli dan like kita terus give up. nanti kita ajar teknik macamana nak pikat hati customer melalui bait-bait caption. Tapi sebagai dropship, put sarankan korang try test sendiri produk korang jual, then korang tangkap gambar sendiri dan buat research sikit, jangan terlalu minta suap dengan leader.
PS : put ada open dropship untuk nudeskinz dan dermaroller. Boleh whatsapp put di +601126240609 jika betul-betul berminat dan mempunyai semangat yang kuadd..


Product.
Kalau anda ada modal lebih, boleh jadi agent sesatu product tue, kalau ada banyak lagi duit bolehlah jadi stokis terus, tapi kene pandai recruit orang bawah juga. supaya product cepat terjual. tak kesahlah produk apa yang dipilih, margin rendah atau tinggi. Nak jual tudung ke, nak jual baju ke, lens ke skincare ke. x kesah asalkan kita ada minat dan ilmu. Walillahi put da try banyak kali jual barang put x minat, memang x jadi apa. akhirnya tersimpan begitu saja. RUGI!


Alhamdulillah, pada tahun keempat nie, put dah berjinak-jinak jual product sendiri iaitu set skincare untuk rawat kulit. which is NUDESKINZ.Product put nie baru keluar on january, masih baru lagi. kalau ada masa bolehlah jenguk ya??


Modal 
Nah.. kalau boleh, elakkan buat pinjaman di awal penglibatan dalam bisness. bukan apa, takot anda hilang semangat nak bisness.. mane tak nya, asyik bayar hutang, untungnya tak nampak. mood akan down dan akan mudah hilang arah. Kalau ada sikit kita mulakan dengan sikit, put 4 tahun lepas mulakan perniagaan dengan RM160 sahaja, beli mask hitam kat daiso.



Supplier
Ni antara benda penting, sebab apa? kalau salah pilih supplier duit lesap kau pon kecundang. Oleh itu study betul-betul. jangan main pakai beli je, sekarang boleh tahan ramai scammer, lagi satu elakkan MLM pada awal penglibatan perniagaa, bukan apa. orang atas kaya, pakai kereta besar semua, yang kau mampu bergambar jela kat kereta dorang. nak join MLM kalau duit beribu dialukan. sebab apa? sebab cepat dapat duduk atas. 

Graphic dan ayat promo.
Teknik gambar dan ayat promo nie, antara salah satu benda yang utama korang kene titik beratkan. bukan apa, cuba kalau gambar kelabu jelas xjelas, caption pon macam orang xtahu apa-apa atau erti kata lain ala kadar. percayalah.. orang xkan mudah tertarik. belajar cara ambil gambar dengan jelas dan teknik tulis caption yang betul. do some research before start bebeh. Dont forget to be creative, guna otak betul-betul dan jangan cepat kata kat diri sendiri, aku tak mampu. memang xkemana lah sayang oih..


Testimoni.
Testimoni sangat-sangat penting untuk menarik minat customer untuk mencuba product kita, kalau ada artis atau insta famous pakai product kita itu bonus. tapi put dah serik bagi sebab end up kita macam pengemis nak suruh dorang upload product kita kat page dorang. Jadi gunakan real testimoni, minta jasa baik pelanggan anda selfie dengan product, upload kat instagram atau facebook, bagi potongan harga utk next order kalau dorang bagi kerjasama. Kalau jenis yang jual tudung, minta jasa baik customer share feedback dorang pakai tudung awak, kalau jual minyak rambut, suruh dorang selfie sambil pegang rambut :p lagi banyak testimoni, lagi tinggi peluang untuk menambat hati customer.



Teknik Pukau.
kita tak perlukan bomoh di alam maya, cukup dengan post gambar berkaitan product berulang kali dengan graphic yang berbeza-beza. mula-mula susah sikit, lama-lama pandai lah nanti. berikan idea dan tips untuk pelanggan, dan selitkan kebaikkan product kita sekali. bak kata orang, sambil menyelam minum air.
Biar orang bare in mind yang kita nie peniaga. dan ingat sentiasa produk kita. buat dorang rasa eh rugi kalau xbeli nie, tapi ingat.. jujur dalam perniagaan.. jangan tipu customer dgn tak pos barang pulak. 


Packaging, dan pembungkusan.
Pastikan cara kita bungkus tue, customer akan dapat dengan selamat tanpa kerosakkan. bukan apa, kadang kita rasa macam da cukup secure, tiba-tiba pecah or terbuka. Kan da rugi, kene ganti baru. Gunakan pembalut bubble dan selotip, balut dengan kemas dan pastikan alamat customer tue betul. Pastikan lepas pos barang, jangan buang slip dan tracking no, incase barang xsampai..korang boleh checkkan. Oh, pelbagai service curier sekarang dah ada kat malaysia, ada pos laju (paling top) then ada skynet, easy parcel, citylink, airpark, dhl, fedex dan lain-lain. Put sendiri menggunakan perkhidmatan pos laju since day 1 put meniaga. Alhamdulillah.. walaupon kadang-kadang slow.. tapi itulah yang paling murah dan dipercayai.


Akaun bank.
Akaun bank paling common orang guna adalah, cimb dan maybank. dan make sure korang activekan online banking supaya senang nak check customer masuk duit betul ke tidak, sebab orang sekarang makin bijak menipu. ala, buka account dalam RM250 je.duit tue dapat balik pon.


Customer Database.
My big mistake dulu sebab amek mudah, padahal macam-macam boleh buat dengan database nie.
Database tue ape? nahh put pon baru belajar benda nie selepas 4 tahun, database nie info pasal customer untuk kita guna untuk adakan promotion atau info product. tapi paling tidak pon simpan je whatsapp no.tapi sangat penting tau untuk korang simpan data customer untuk rujukan masa akan datang, contohnya tiba-tiba ada customer marah-marah cakap dia guna produk kau then muka dia hodoh, rosak. then dia suruh kau bank in kat dia duit, kalau takda database macamana nak check berapa kali dia beli dan dia betul-betul tak menipu. base on my experience kene kelentong dgn customer macamnie, beli 1 set tapi cakap 1 keturunan pakai muka rosak, dato nenek, mak tiri semua, officematte.. end up bila check da setahun beli lepastue sekali je pulak tue. Database boleh dibuat menggunakan excel. 
Detail penting untuk database ape?? pernah x beli barang kat lazada ke zalora ke? pernah? detail time dia suruh kita sign up itulah database.

Akaun jualan / belian.
hehehe.. memang malas sebenarnya nak buat lagi-lagi kalau dah tinggal berminggu, lenguh bak hang. buat nie secara consistent, jangan jadi macam put, put pemalaihh. ala buat akaun simple ja. untuk rujukan bulanan, senang nanti kira untuk bayar zakat. Perkara penting dalam account jualan adalah (date, customer detail, item, price, cost, postage, untung bersih, tracking no, ref) manakala detail penting dalam acc belian adalah (date, produk, supplier, baki ditangan, restock item, total, price, ref)


Semangat dan konsistent
2016 nie, seperti yang kita tengok..memang ramai usahawan berjaya dan ramai juga usahawan baru yang menceburi bidang perniagaan online ni, tak dinafikan sukar untuk menapak dan bersaing dengan otai-otai lama yang dah stabil dan bermula 5-6 tahun lepas, time tue tak ramai lagi yang meniaga, orang pon percaya xpercaya. Semangat kene kuat gaiss.. then kene konsistent, jangan skip pos, biar orang ingat dan lekat kat otak produk yang awak jual.sehari make sure 3-4 kali pos pada waktu kemuncak. apa itu waktu kemuncak? put akan share di next entry.





LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT