Thursday, April 23, 2015

Tips penjagaan Wanita ( Dalaman & Luaran )

Assalmualaikum
Harini cikput nak bagi tips sikit, untuk gadis dan wanita yang kat luar sana, yang rasa diri dia tak berapa nak penting. Wanita adalah penyumbang terbesar dari pelbagai segi, kalau xde wanita, sape pulak yang nak jadi kilang produce anak ye tak?? hahaaha
 Jadi penjagaan diri kita amatlah penting, baru kita mampu untuk jaga orang disekeliling kita. Hargai diri kita barulah kita dihargai oleh orang lain. Kecantikan dalaman dan luaran sangat penting ! Take noted tau..





1.    Minum banyak air
-    Bukan air coke atau air berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?Nak cantik? minum air, nak kurus ? minum air. Nak sihat? minum air. Air adalah penggalak utama untuk memprocess segala benda yang masuk dan keluar dari tubuh manusia. Tak perlu bancuh, tuang dan minum. Simple, kenape perlu merungut? nanti put share.. Bila dan macamana kita nak habiskan sekurang-kurangnya 3 liter air sehari.




2.     Bersenam
-    Baik utk kesihatan..elok utk rohani! Berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yg mudah! Jgn malas utk bersenam...lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan utk melancarkan kembali peredaran darah.Antara kebaikkan lain ialah :

  • Meningkatkan kecergasan fizikal anda.
  • Merperbaiki keseimbangan, koordinasi dan gaya jalan.
  • Meningkatkan tenaga untuk melakukan tugasan harian.
  • Mempertingkatkan harga diri dan mengurangkan keresahan.
  • Mempercepatkan pemulihan dari penyakit dan tekanan mental.
  • Mengawal tekanan darah dan menguatkan jantung.
  • Memperbaiki keupayaan mengawal paras glukosa dalam darah.
  • Melambatkan osteoprosis.
  • Berpeluang bergaul dengan orang ramai.






 3.    Jangan merokok.
-    Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu tu..jadi kenapa nak merokok? Nak kuruskan badan? Kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika org memilih antara sihat dan berpenyakit..pasti org lebih nak sihat, kan? Xsemestinya awak merokok sekarang, sekarang juga awak dapat penyakit,tua nanti sape tahu.. mencegah lebih baik dr mengubati. 





4.    Tidur yg cukup
-    Jgn asyik berjaga waktu malam...tak elok tu. Waktu malam kan dikhaskan utk tidur?Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam. Bukan saje mata lebam, kulit pon akan bermasalah dan nampak x bermaya.. haaa terus nampak tua.. nak ke macamtue?? tidurlah sekurang-kurangnya 8jam sehari. tidur pada waktu malam amat penting untuk tubuh badan.





 
5.    Rehatkan kulit tanpa sebarang mekap
-    Pada waktu tertentu, benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Dalam seminggu, pastikan sehari kulit anda bebas dari make up .Mungkin ketika cuti hujung minggu. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka. Kat rumah..tak payahlah sapu itu ini...cukuplah dgn wajah yg bersih. Barulah kulit sihat tanpa cela. 


6.    Makan yg cukup tapi bukan berlebihan.
-    Jgn sebab nak kurus, anda rela berlapar setiap hari, itu adalah cara yang salah. Cara yg terbaik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yg diperlukan badan tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata. 



7.     Manjakan diri
-    Luangkan masa utk memanjakan diri seperti membuat facial atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa atau nikmati saja mandian buih di rumah! Tak semestinya di salun..anda juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah.Jika rajin..cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.


  8.    Elakkan stress.
-    Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.
 


9.    Don't worry, be happy.
-    Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!




 10.    Ketawa penghibur duka
-    Jadi ketawalah apabila bergurau senda dgn famili atau kawan2.Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. Anda hanya menambahkan kedutan di muka.

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT