Thursday, February 20, 2014

Punca Utama Jerawat

Holla.. Assalamualaikum..

Long time no see rite ?? Tahap kemalasan + kebusy-an yang maksima oihh...
haaa... nie nak cerita nie, a few month a go... dalam sebulan dua yang lepas, my skin breakout teruk bak hang.. Xtahu ape puncanya, cuma ya i do try one product yang meletops sangat... Nak tau product ape? baca sampai habis...

Laa nie kita taknak cerita pasal produk, tapi nak cerita pasal  PUNCA jerawat :

bila muka put nie da dok bertepek jerawat sane sini, ape lagi.. Macam-macam cara / benda kita nak buat supaya jerawat tue cepat-cepat pergi.. but... pls, no short cut to perfect healthy skin.. TRUST ME!

Ada beberapa punca jerawat yang kadang-kadang kita amek mudah dan ada juga yang tak sedar, dok salahkan product like me kan?? tapi yela.. product pon salah satu punca ya uolls...i will not talk like a doktor , but i will talk as a teenager gituww...




HORMON - dalam usia remaja nie, hormon kita tak balance tau..penah tak kalau korang mengalami perasaan yang suddenly nak marah? Suddenly nak menangis, rasa emo tak tentu pasal?? tue salah satu punca hormon tau, put pon macamtue, and period tak teratur, sakit time period dan itu menandakan hormon kita tidak stabil dan perlu mendapatkan suplement utk balancekan hormon.



" Pada usia remaja, kelenjar sebaceous mengembang dan mengeluarkan lebih banyak sebum di bawah pengaruh hormon yang dikenali sebagai hormon androgen. Sebab itu ramai di kalangan perempuan pada usia remaja dan awal dewasa kerap mengalami masalah jerawat.
Namun begitu, lama-kelamaan liang sebaceous akan menghasilkan sebum yang semakin berkurangan berbanding pada usia remaja. "  - DR. HASSEENAH
GLA COMPLEX salah satu suplement yang baik utk mengaawal hormon supaya seimbang ^^
bila hormon balance, jerawat pon susah nak singgah.. 

BAKTERIA dan PERSEKITARAN - kita dengan bakteria memang tak dapat dipisahkan, selagi ada hidup..kan kan kan? tapi kita boleh kurangkan kadar pembentukan, dengan menjaga persekitaran kita, barang-barang yang kita guna dan peralatan harian seperti make up dan baju, haaa... janganla da sampai berkulat pon pakai lagi tak basuh-basuh.. lagi-lagi yang pakai shawl belit2 macam put nie ha.. rajin lah basuh tudung even malas sangat, pakai jela mesin ! lagi satu, tuala lap muka n badan.. mane boleh sama ya sayang.. better kalau korg ada kulit sensetive, guna tisu...Rajin basuh tangan, muka.. tapi basuh muka tayah la asyik guna sabun, guna air je ok??
PEMAKANAN - Korang tahu tak,ada beberapa jenis makanan yang menjadi punca jerawat, contohnya.. Seafood, macam udang.. sotong, kerang.. memang takde sumber yang mengatakan seafood punca jerawat, tapi seafood adalah salah satu makanan yang mempunyai kadar toksid yang tinggi. lagi-lagi udang. Dan kekacang.. mungkin da kene tempias kot, orang selalu elak kacang kalau taknak jerawat.. Sebab where ever i go, they will say.. dont eat seafood. jangan makan ayam goreng, mee goreng makanan bergoreng.. makan sayur.. dont drink caffien.. which is memang put tak sentuh langsung..


makan lebih ikan , sayur, buah-buahan hari-hari .. DONT SKIP!!
cuba dalam sebulan.. tengokla muka korang sekarang ...

PRODUCT PENJAGAAN MUKA - The main function skincare nie utk remove all impurities n blemish rite?? and tampil flawless even with no make upp.. who agree with me?? Tapi, korang kene tahu.. tak semua product sesuai dengan skin korang.. kerana kita manusia yang berbeza, head to toe, same tak serupa.. mungkin si A dan si B sesuai pakai product tue, tapi si C tak sesuai.. malahan jadi semakin teruk.. kita tak boleh nak salahkan 100% product, cari product terbaik.. tanpa chemical yang boleh memudaratkan masa depan korang dan dont over use product, tak elok pon.... ko cuci muka melampau sampai minyak semulajdi muka hilang, ape korang nak cepat tua ke??


simple step for beautiful skin, korang takyah da overspending.. RM70 nie untuk sebulan uolls.. 
COSMETIC - Make-up Mineral make-up jela yang sangat sesuai utk kulit jenis berminyak or berjerawat macam kita kita nie.. Selain tidak menjadi punca breakout, mineral make-up juga tidak menimbulkan jerawat. Pilih foundation bentuk cair dan bedak tabur untuk make up. Hindari bedak two-way cake kerana boleh menyumbat pori dan membuat kulit lebih berminyak. (fav kot) Blush on bentuk serbuk juga lebih sesuai untuk kulit berminyak dibandingkan jenis krim.  


put guna REVLON PHOTOREADY takde pun dalam senarai.. hahah..tapi cikput suka guna two way.. tue jerawat beranak pinak tue!

SUPLEMENT - do you take any suplement for ur skin??? tapi tak berkesan ??? why ??? punca suplement tak berkesan, sebab korang tak consistent + tak drink a lot of water, kalau x minum macamane suplement mau bergerak loorhhh....tambahan pulak, korang pernah check up tak ?? USUS yang kotor and banyak toksid pon suplement 1% pon susah nak meresap ke tubuh... so... better drink a detox tea or suplement yang membantu supaya toksid nyah dari badan korang...Sering tukar suplement adalah satu kesalahan besar dalam mengejar kecantikkan duniawi.. wah gitu..suplement tue nak sesuai dgn tubuh kita pon ambil masa atleast 3 month baru betul2 ngam ok.. kalau korang asyik tukar tue, memang tak kemana la.. Jenis x sabar kan? cubit kang!!


excel tea nie memang sangat membantu put dari segi digest sistem, sehari 2 kali mesti ke toilet .. dulu seminggu sekali pon susah.. tue sebabla badan kotor and suplement tak serap kedalam badan... excel tea nie bagus untuk buat mask muka tau.. and ehemmm.. untuk langsing 

SNE nie, rasenya tak asing lagi kan?? put guna tau kat muka.. mula-mula memang sangatla tak selesa plus rase miang, doktor raffie cakap, resdungla kalau macamtue, put ada masalah over fast heart beat.. and selalu sakit kepala, in a 2 weeks amek, ya robbi.. macam nak pecah kepala + peluh mencurah-curah.. and now memang xsakit langsung dah...
seabuck activ nie mempunyai 8x ganda vitamin c , berbanding vitamin c biasa. mengaktifkan sel sel dalam tubuh dan kesan cepat dan selamat...put amek 1 sachet sekali sehari before tido... xmampu amek dua sachet.. 

Alhamdulillah hampir sebulan put consistent makan 3 benda nie, badan rase makin ringan.. dan takde lagi masalah sembelit... jerawat yang dulu besar besar penumbuk, da makin kecut.. lepas 3 bulan baru put reveal kan my skin without any make up.. again... tapi memang puas hati..bila dalaman bersih, akan terpancarlah kecantikan luaran.. wahh gitu!!!

Put share berdasarkan pengalaman put setelah almost 3 tahun berkecimpung dalam dunia kecantikan nie, suddenly breakout ... memang put akui dulu put main makan je apa-apa suplement pon.. sampai satu hari put terbaca pasal kebanyakkan product kat malaysia nie haram sebab guna gelatin babi... kita taknak la makan benda haram + bagi orang makan benda haram kan??? Mula-mula put tak suka SNE nie, sebab mahal.. but seriusly worth it! dari kau makan benda murah, lepastue.... kemudian hari..badan merana.. 
Nauzubillah minzalik.
Jadi kesimpulannya :
JAGA KEBERSIHAN
GUNA PRODUCT YANG BERSESUAIAN
DRINK ALOT OF WATER (3 LITER PERDAY)

DETOX YOUR BODY
EAT MORE FRUIT AND VEGE
MAKAN SUPLEMENT SECARA CONSISTENT
LESS MAKE UP

Yang paling penting, kenal tubuh korang!!!

Apa-apa korang nak put recomand utk kecantikan kulit dan kesihatan badan korang, boleh contact put kat 0176454659 whatsapp only 10am - 10pm Monday - Friday






LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT