Monday, May 28, 2012

TIPS make up! FoundatiOn..

 Assalamualaikum..

Hai u olls! hihik! kite menulis lagi hari ini.. rajin kan?? *kalau dah rajin, rajin sangat* sedang dok godek2 make up, terfikir.. kenapelah ade sesetengah orang make up terlalu cerah? kenapa pulak ade yang make up terlalu heavy?? sampaii rase macam tengok badut jea.. *sorry to say*
cubalah pilih warne sesuai ngan kulit dek non oii... takder la macam hantu cine nanti.. Ops!

ok meh.. first step, pilih foundation..
FOUNDATION





Cari foundation yang mempunyai sedikit asas warna kekuningan(yellowish). Kemungkinan kenyataan ini agak mengejutkan anda, walaupun kulit anda adalah terdiri dari jenis warna pucat atau gelap, kulit wajah anda tetap mempunyai beberapa nada kuning di wajah. (Bahkan kulit anda sangat pucat, peach, merah muda atau warna keputihan (whitish) akan terlihat pucat). Satu ‘foundation’ yang ‘Yellow-Based’ akan dapat sebati dengan cantik terhadap warna kulit wajah anda sehingga kelihatan segar dan sihat. Ini adalah salah satu ‘foundation’ yang patut anda miliki dan menggunakannya..

Tujuan ‘foundation’ diguna adalah untuk menjadikan kulit wajah lebih sempurna dan sekata, bukan mencipta kulit wajah yang baru! Jangan sesekali menggunakan warna yang gelap untuk kelihatan ‘Tanned’ ini kerana ia tidak kelihatan natural. Selalu mencuba untuk mencari warna ‘foundation’ yang tepat untuk tona kulit wajah anda.

Cari Tona Kulit Anda!
Tips: Berada di tempat cahaya terang, kemudian calitkan beberapa warna tona ‘foundation’ (shade lighter and one shade darker) dari pipi ke rahang anda dan perlahan-lahan ‘blend it’. Bayangan calitan ‘foundation’ yang anda sapukan tadi tidak kelihatan atau sama dengan warna kulit anda itulah ‘foundation yang TEPAT yang harus anda miliki. Tips: Jika masih sukar untuk mencari warna foundation yang sesuai, cuba pula lakukan perkara yang sama tadi di dahi anda ini kerana kebanyakkan wanita cenderung kulitnya gelap di sekitar rahang. Cubalah Tips ini.


las bedak (foundation) merupakan dasar tata rias. Untuk itu, sangatlah penting memilih jenis alas bedak yang paling sesuai dengan jenis kulit Anda. Alas bedak yang sesuai akan membuat keseluruhan tampilan tata rias menjadi sempurna. penting sangat tau, untuk pilih foundation yg tepat..

Kulit berminyak
Jika kulit wajah Anda sudah memproduksi minyak yang berlebih, maka pilihlah alas bedak yang bebas minyak. Alas bedak jenis ini biasanya berbentuk stick atau bubuk, supaya kulit tidak terlihat mengilap.

Kulit kering
Berbanding terbalik dengan kulit berminyak, kulit kering justru membutuhkan pelembap yang lebih banyak. Pilihlah alas bedak berbahan dasar air untuk melembapkan kulit. Biasanya kulit kering akan sangat cocok memakai alas bedak berbentuk cair. Memakai alas bedak berbentuk stick atau bubuk akan membuat kulit kering terlihat tidak merata warnanya, karena tidak dapat menyatu dengan sempurna.

Kulit berjerawat
Salah memilih alas bedak hanya akan membuat jerawat di wajah tambah parah. Bagi Anda yang berjerawat, pilihlah alas bedak yang bertuliskan “non-comedogenic” atau mengandung salicylic acid. Alas bedak ini tak akan membuat pori-pori kulit tersumbat serta menimbulkan jerawat baru.

Kulit dengan keriput
Banyak wanita yang berpikir bahwa memakai alas bedak tebal akan menyembunyikan keriputnya. Padahal itu sangat salah. Memakai alas bedak terlalu tebal justru semakin memperihatkan kerutan di wajah. Lebih baik gunakan pelembap sebelum memakai alas bedak agar kulit lebih kenyal. Lalu gunakan alas bedak berbentuk cair agar kulit terlihat lebih bercahaya. Gunakan make-up tipis agar penampilan Anda sempurna.







LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Sunday, May 27, 2012

Tips! Hilangkan Lemak dan Kekal Langsing

Assalamualaikum !

Hai! semua sihat? ha! hari ini memandangkan saye free dan rasa rajin nak menaip, saye nak kongsi dengan semua pembaca macamane nak kekal langsing, tiada selulit tanpa diet... WHAT? TANPA DIET? yes! absolutely rite.. tanpa diet..

OH ya! bagaimana yea?? dari tadi bising-bising tak bagitau pun... -_______-"
Perut yang buncit atau berselulit memang menjadi igauan ngeri buat kita, tak kira perempuan atau lelaki.. kadang-kadang tue kita tengok dari belakang dah cukup cantik badannya.. tapi bila dah tengok depan.. phewww~~~~~ kantoi habis..! takkan 24 hours nak tahan nafas kan?? :p

Selulit? apa itu selulit?? ha! jum kite tengok gambar selulit..

Dalam entry kali ini, saye nak share, tips..petua dan rahsia macamane nak singkirkan lemka-lemak dan selulit. takder lah segan lagi dengan masalah selulit nie.

Eh! ape yang saye makan tue..!

Saye sendiri yang sebelum ini mengalami masalah selulit dan lemak kat perut yang kian menebal sekarang tak risau dah, sebab dah ade Jus Madu Epal mudah! tak payah fikir nak diet.. Makan jela ikut time.. hoho.. tapi kan korang, bila korang makan Jus Madu Epal nie, korang akan dapati korang tak rasa lapar.. dan yang penting banyakkan minum air, sebab peluh akan mencurah-curah..Nak jus?? meh la PM saye..

Jus ini didatangkan di dalam 4 size dengan harga yang berpatutan tau! Fast selling u ollss


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

KHASIAT S I R I H

ASSalamualaikum ^ ^
hai semua, selamat petang.. hari ini merupakan hari ahad, yea semua orang tau kan? tapi hari ini special sikit, abang saye selamat disandingkan.. Alhamdulillah..mase bawak balik hantaran tengok banyak sirih junjung.. balik tue bukak2 sirih.. lepas tue rebus, then minum.. sapu kat muka jugak, untuk refresh.. best jea bila sapu kat muke air suam-suam tue.




Untuk awet muda, melancarkan peredaran darah, menghilangkan bau badan, menghilangkan bau kurang enak vagina, masalah gatal2 pada vagina dan mengetatkan.... so, 'u olls' boleh mengamalkan air rebusan sireh... rebus daun sireh dalam 3-5 helai, biarkan mendidih dlm 5 minit la, dan sejukkan.. separuh diminum dan separuh lagi dibuat air jirusan dibahagian bawah tu eh... (^__^) dan air sireh ni juga boleh diamalkan walaupun masa period... ia juga boleh menghilangkan bau hanyir darah period tau..

selain dari khusus utk wanita, daun sireh jugak boleh menghilangkan mulut berbau dan mencegah kerosakan gigi dan baik utk gusi atau mulut bengkak, caranya dengan kumur air rebusan sireh setiap pagi dan malam selepas menggosok gigi. bagi gusi bengkak, boleh tambah garam dalam air sireh tu sebelum kumur ye...

hmmm.. macam mana? lepas ni boleh la cuba eh.. kalau kat KL, dont worry, kat pasar tani ade jual daun sireh ni.. selamat mencuba dan mengamalkan petua ni eh.. utk kecantikan kita2 jugak.. (^__^) cantik luar, cantik dalam dan cantik segalanya..



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, May 21, 2012

10 Petua Kecantikan Kulit & Wajah

1o petua kecantikan kulit ini boleh dijadikan amalan harian bersama:

Masalah jerawat  - Jerawat dan jeragat memang ditakuti terutamanya kepada kaum perempuan. Gunakan kulit buah rambai yang kering kemudian dikisar halus. Campur dengan air mawar atau lebih mudah dengan air masak. Sapu ke muka. Amalkan dua kali seminggu.

Segarkan kulit muka- Jus epal hijau yang diperah. Sapu ke muka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian, bilas dengan air bersih.

Hilangkan tanda hitam pada badan – Ambil beberapa helai daun sireh, letakkan sedikit kapur dan minyak zaitun pada daun sireh tersebut. Gosokkan pada lutut dan siku beberapa minit. Amalkan setiap hari. Kulit cerah dan licin  - Sebiji limau nipis dibelah dua. Gosok pada muka dan seluruh badan semasa mandi. Amalkan setiap hari.

Menghilangkan parut – Sedikit asam jawa dicampur dengan air dan diramas. Kemudian, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Sebaiknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.

Menegangkan kulit muka – Gunakan tepung ubi kayu dan timun. Hancurkan atau lumatkan timun. Kemudian, campurkan kedua-duanya dengan sedikit air. Kacau rata dan tidak terlalu cair. Sapukan ke muka dan biar sehingga kering. Bilas dengan air.

Merawat kulit berkedut - Parut sebatang lobak merah dan campur bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan lalu disapu ke kulit sekali sehari.

Tegangkan kulit muka – Campurkan sedikit kulit kayu manis, seketul kunyit hidup dan sedikit beras pulut. Tumbuk sehingga lumat. Sapu di muka dan leher. Amalkan dua kali seminggu.

Masalah kulit perut berkedut - Satu sudu air kecil air limau nipis, sesudu air kapur sirih dan 20 titik minyak kayu putih. Gaul dan sapu pada kesan-kesan pecah. Amalkan dalam masa dua minggu.

Hilangkan Parut Demam Campak – Hilangkan tanda hitam demam campak dengan daun semambu. Gilingkan hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Amalkan selama 3 hari. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

Kulit dan wajah yang cantik bermula daripada diri sendiri. Menggunakan buah-buahan, herba dan tumbuh-tumbuhan adalah cara selamat merawat kulit.

Tak cuba tak tahu kan???


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

OH!SUNBURN? jom pulihkan

Assalamualaikum.. tak jawab dosa, jawab dapat pahala..hehe.. hallo, holla, hye.. #rindu nyer kat blog mengomel nie kan? lagi-lagi kat penulis dia yang comel nie.. wehuu.. -______-" lamenye saye tak menulis, awak awak dan awak miss me so much right?? ThankQ i miss u more ... hari ini saye nak share petua dengan korang.. macamane nak pulihkan kulit yang sunburn.. apa itu sunburn??korang tak tahu?? ha.. meh sini..

Sunburn itu adalah kulit yang terbakar, no! bukan terbakar keluar api dari kulit, tapi terbakar, hitam, pedih.. merah.. ya! u can imagine kan bila someone tue berjemur seharian.. so kulit akan merengsa dan jadi tanned tetiba dan terhasillah sunburn ... #gaya ala-ala cikgu sekolah...sambil betulkan speck

zzppp! Tanned tue ape cikgu? Tanned tue kulit putih macam cikgu nie, gelap tetiba.. haa.. itulah tanned :p
ok u got it murid-murid??ok lets beginn..

Amek sebiji tomato, kalau sejuk dalam peti ais lagi syiok!potong dua.. belah.. tenyeh je kat muka..biar kejap..tapi jangan tenyeh kekuat, pedih nanti muke awak tue.. lagipun tengah sunburn.. kang luka tak pasal-pasal kene beli ubat luka pulak.. -______-"

sape tak kenal tomato.. nie dia..



Biarkan sehingga dia betul-betul kering kat muka, then basuh dengan air biasa jer. Dah bersih ambik pulak air sejuk kat dalam peti ais - kalau takder air sejuk kat dalam peti ais - apa yang harus di buat, ambik ais ketul, letak dalam besen, pastu masukkan air tapis ke dalam besen tu, goyang goyang goyang......dapatla air yang sangattt terrrr....sejuknyerrr.....

Lalu awak lalukan air yang sejuk tu kat muka. Buat sampai habis air sejuk tadi. Tayah lap air tu, biar kering sendiri.

Then apa jadi? Jadi ker???

Hmmmm..jadi.........kalau korang try... trylah! nak selamat, tayah lah main kat tengah panas.. tak pun, pakai sunblock sesiap..sunblock ini ok, cun..try lah.. psst2.. mahal sikitla, tapi berbaloi..dalam Rm30++



amaran : jus tomato ni mungkin akan menyebabkan kulit anda gatal2 semasa diletakkan kat muka. So, hati-hati ladies! Jangan garu2 pulak, kang susah pulak diriku ini nak kena cari petua menghilangkan luka akibat garuan anda itu.

Why not u try maaa???? its cheaper than ur make up! haha





LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT