Monday, November 26, 2012

KENAPA VITAMIN TIDAK BERKESAN

Assalamualaikum 
today, puteri buat entry nie khas untuk customer puteri.. bagi dorang guide line HOW TO CONSUME VITAMIN C IN A PROPER WAY.
Okay, 1st of all..I wanna ask u, adakah awak mengamalkan vitamin C 500mg organic tue??tak berkesan eh?? eh.. awak jangan salahkan penjual tue, kalau 10 pembeli, dan hanya 1 dari 10 yang tak berkesan, mesti ada sebab kan?? mungkin awak akan cakap

orang nie, tipu aku nie.. takde pape perubahan pon..

nie mesti dia punya testimoni, yang tipu punya.. edit sana sini..

eh! aku rasa penjual nie bagi aku vitamin c palsu..

kata seminggu da nampak berubahan.. pentipu betul!

dan awak pun terus jea berhenti makan..dan muka awak pon tak de perubahan... dan awak cuba product lain, dan mendapat result yang sama..tiada apa2 perubahan..

WHY?? KENAPA ???

Selepas saya kaji selidik, buat experiment atas diri sendiri dan tanya customer tue, korek2 rahsia dia.. then i got the solution...yelah kan, kalau saya sendiri makan, then customer lain makan elok, berkesan .. takkan dia takder pape perubahan ke arah yang lebih elok kan??

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..... (tarik nafas panjang dan dalam-dalam)

Nak tahu kenapa ? apa salah nya??

KES SATU;
Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.

Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air..keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa2 supplement. Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.

Experiment dilakukan ke atas diri sendiri.. puteri tak minum air yang cukup, hanya 2 gelas sehari, selama 3 hari.. dan hasilnya?? bibir kering, badan panas dan tidak bermaya, terus tumbuh cik jerry pemusnah ...

Maka kesimpulannya: kes pertama ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.



KES KEDUA
Tiada perubahan langsung

Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH  atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?
Ada satu kes yang saya study...mu customer tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin.Tiada perubahan, Setelah ditanya dan diselidiki...my customer ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu dirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

Tidak kurang juga customer yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat. Disiplin sangat penting dalam menjayakan istiqamah.

EXPERIMENT
Abang puteri, irwan shah.. peminat tegar nescafe yang mengandungi kaffien.. dia baru start consume vitamin c 1000mg .. selama 2 minggu berturut2.. dan dia minum nescafe selamba je, puteri dah nasihat, taknak dengar.. then tiada ape2 perubahan, jadi puteri suruh dia jarakkan pengambilan vitamin dan kaffien..
contoh : minum nescafe after 3-5 jam baru blh ambil vitamin C. dan terbukti... lubang-lubang dimuka bekas jerawat masa remaja, semakin mengecil dan kulit semakin cerah..



OK, puteri dah bagi contoh-contoh kes yang puteri dapat 
( tak banyak kes , sebab semua pandai urus diri & vitamin )
so puteri share dengan semua supaya kita sama-sama dapat manfaat nye.. hiks!

1. Tak suka minum Air Putih

Inilah masalahnya ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air putih dan tetapi  lebih suka yang bewarna dan berperisa. Puteri sendiri dulu jarang minum air, then bising bibir kering, jerawat halus tumbuh.tapi malas.. haaa. kenapa??

TAHUKAH ANDA? 

Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan. Nak gemuk ke?? tak nak kan??

SARANAN:
Saya  sarankan amalkanlah banyak minum air putih apabila mengamalkan pengambilan vitamin sekurang-kurangnya 2 liter sehari supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Saya tahu anda suka makan vitamin tapi pandai-pandailah aturkan atau boleh tanya beauty consultant iaitu saya ..saya bagi contoh macam makan ubatlah..anda patuh jer saranan doktor kan contonya 1 biji  3 kali sehari (anda patuh dgn arahannya kan )

 TAHUKAH ANDA?

Apabila anda makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air.

 SARANAN

Lepas nie  cubalah  agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja. At least lepas makan 1 vitamin, jarakkan pengambilan vitamin berikutnya selepas 1 jam.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin .

 TAHUKAH ANDA ?

Ini kerana kesannya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik.

 SARANAN

Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.

Haaaa ini yang tak best dengar nie kan..mana boleh tak minum Kopi rasa tak bertenaga untuk mula hari2 yang mencabar..

TAHUKAH ANDA ?

Sebenarnya pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan. Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

SARANAN:

Cubalah untuk kurangkan pengambilan kafien..contohnya kalau dulu minum 3 cawan sehari..kurangkan 1 cawan sehari..kemudian perlahan2 anda akan terus melupakan minuman kesanyangan anda,di saat Vitale & Bcomplex menjadikan anda Bertenaga dan Ceria sepanjang hari..

5. Makan Vitamin Tanpa Ilmu Yang Betul

Makan Vitamin mesti tahu caranya  kerana ada sesetengah vitamin tidak boleh dimakan pada masa yang sama.

TAHUKAH ANDA ?

Kisahnya begini..
a) Multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu, Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri.
b)Vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.
c)Alfalfa & Vitamin AntiOksida  tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

SARANAN:

Adalah penting sewaktu membuat keputusan membeli mesti mengambil kira Perkara Pertama iaitu
-Vitamin Anda HALAL
-Vitamin Anda SELAMAT
-Vitamin Anda SEMIULAJADI
-Vitamin Anda  BERKESAN







LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, November 12, 2012

Homemade masker : Brown Sugar + Virgin Olive Oil

Assalamualaikum ^ ^

wah, berdentum-dentum bunyi mercun kat luar sana, yelah kan nak depavali.. Happy devapali kepada yang menyambutnya.. Muruku boleh anta kat rumah sikit ya.. hiks! Hari ini put bukan nak cerita kat korang pasal depavali ke ape.. put nak mengomel seperti tajuk entry di atas.. amboih.. speaking kan? homemade masker , brown sugar plus virgin olive oil..

maksudnya.. guna gula perang dan minyak zaitun yang masih dara ya.. wehuuu.. kalau tak dara camane? kalau tak dara pon boleh jugak.. >..< ok stop merepek!Senang jea yea abg-abg akak dan adik2 sekelian..Jum cikedout..

Bahan2:

2 tablespoon of brown sugar


2 tablespoon of virgin olive oil.


woot woot ! tanpa membuang masa, moh kita mulakan!

Cara2 :

Campurkan olive oil dengan brown sugar tue, kacau kacau kacau sampai sebati, sampai dia jadi macam pes tue.. then sapu kat muka, sapu sapu sapu rata-rata, muka leher.. gosok ikut circular motion  dengan jari jemari awak tue..ha.. gitu.. buat bulatan..


I told u, put takkan memandai-mandai.. tengok, omputih pun amalkan oke! dah siap? dah penuh satu muka kan? then relax, chill jap.. dengar lagu yang relaxing... dan biarkan mask tue tadi kat muka dalam 5 - 10 minit, jangan melebih sangat k.. yang sedang2 saja cukupla..



Cepat lari ke bilik air, (sebab tertido, dah terover masa) basuh dengan air suam.. SUAM EH! sambil tue gosok gosok... tepi hidung, bawah dagu.. kat pipi...dah bersih, lap muka dengan towel yang bersih.. dap dap je k? jangan over gosok sane sini.. ahahaha..

ok dah! siap.. korang akan rasa muka korang berminyak kan? sebab tak basuh dengan pencuci.. memang takyah korang.. sebab tue masker nie sesuai pakai before tido..
ish! jangan risau, muka korang takkan tumbuh jerawat la.... (kalau tumbuh jugak, tak tanggung k hihik ) bawak tido je... esok muka korang akan fresh.. olive oil nie bagus tau tak!penyanyi Nasir Wahab, guna olive oil sebelum tidur tau.. tengok muka dia, tak berubah walau da berusia.



kebaikkan :


Gula perang adalah mentah dan semula jadi, tidak diproses, dan tiada bahan pengawet kimia di dalamnya yang boleh merengsakan kulit anda. Gula perang diwarnakan dengan sirap pekat, tetapi ini tidak akan merengsakan kulit anda. Malah, gula perang diperkaya dengan vitamin B yang disebabkan kepada ceng yang telah ditemui untuk menjadi antioksidan yang indah untuk mencegah dan / atau membaiki kerosakan yang dilakukan untuk kulit anda dengan matahari dan persekitaran lain.

Gula perang akan menambah kelembapan kepada kulit anda dan juga berfungsi sebagai kekotoran yang menakjubkan pada kulit anda untuk membuang kulit mati, yang boleh menyumbat liang dan minyak dan bakteria perangkap. Segar, kulit nafas baru akan membuat anda kelihatan lebih muda dan membuka liang anda yang akan mengurangkan jerawat dan jerawat.

Minyak zaiton dara (EVOO) adalah pelembap yang indah semula jadi untuk kulit anda dan tidak akan menyumbat liang anda! EVOO sebenarnya ditambah kepada banyak produk penjagaan kulit yang anda gunakan pada setiap hari jadi mengapa tidak pergi lurus untuk sumber dan menyuburkan kulit anda dengan minuman cecair?

Sumber rujukan : GOOGLE



SELAMAT MENCUBA!!!!!!!




LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Friday, November 9, 2012

HOMEMADE MASK : ALOE VERA HONEY MASK

Hai semua!!! lame dah tak menulis, busy banyak sekarang nie.. hoho.. Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki :') Terima Kasih ! So dalam entry kali ni, puteri nak share 1 petua, boleh dikatakan petua lah.. walaupun bukanlah petua sangat..
LOSER! okay jum!!!




BAHAN-BAHAN

1 Tablespoon of pure Aloe Vera juice or pulp

1 Tablespoon of honey



kalau puteri kan, put amek dari pokok je aloe vera tue, tapi kalau honey, takkan nak amek kat sarang dia kan? nak mati?? hahahha... so beli je kat pasar pagi.. haa.. sape yang bangun pagi2 tue, rajin2 lah pegi pasar pagi yea.. put malas, nak tido.. :p Eh jap.. korang tau tak.. aloe vera tue ape?? haaa.. orang KL tue, tau x?? meh puteri tunjuk gambar meh

so dah tau kan?? :D yay!!! nie lah aloe vera / lidah buaya.. 
blh dptkan kat dpn rumah puteri.. mai lah... sebatang 10 hengget .. lariiiiiiii:p




CARA-CARA

Campurkan 2 bahan bersama-sama dalam mangkuk. Setelah dicampur sama rata, biar dalam mangkuk tue, dalam 10 minit, (supaya sebati) then, bolehlah apply kat muka, leher dan belakang (kalau ade jerawat kt leher / belakang lah). Biarkan selama kira-kira 15 minit kemudian bilas dengan air suam dan tuala (tuala yang bersih ya)



KEBAIKKAN


Mask ini adalah sangat mudah untuk membuat dan menggunakan dan benar-benar membantu melegakan kulit anda semasa jerawat tengah kembang. Sesiapa yang mengalami bengkak, kegatalan, kemerahan, atau jerawat akan mendapat benefit daripada menggunakan topeng ini. Aloe Vera, dalam bentuk semula jadi, telah dikenali untuk membantu mengurangkan kesakitan dan mengalami selaran matahari tetapi banyak syarikat-syarikat penjagaan kulit telah mula menambah Aloe vera untuk produk penjagaan kulit kerana ia benar-benar membantu membaik pulih kulit dari jerawat.

Madu dimuatkan dengan ciri-ciri anti-mikrobial dan adalah antioksidan semula jadi. Madu melawan jangkitan mikrob yang menyebabkan jerawat tanpa kulit menjengkelkan anda. Madu juga menarik keluar kekotoran dari liang anda yang biasanya akan tinggal tersumbat, membarah bakteria yang menyebabkan jerawat. Ia juga akan membantu memulihkan tekstur kulit anda danmengurangkan kerosakan yang dilakukan untuk kulit anda oleh matahari dan persekitaran harian anda datang dalam hubungan dengan.

Selamat mencuba ^ ^



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Wednesday, October 17, 2012

KATA HATI


Alhamdulillah untuk hari ini Ya Allah,
Terima Kasih
Kurniaan yang kau beri begitu hebat
Dugaan yang datang juga, tak nak mengalah.
Terlalu kuat.

Kadang-kadang.
Bila aku jatuh,
Meskipun belum tersungkur,
Ada saja tangan yang menyambut,
Betapa kau kasihkan aku Ya Allah.

Kau datangkan mereka,
Pari-pari kecil yang menjadi sumber semangat,
Berbisik, berkata 'kau mampu put kau mampu'
Lalu naluriku berkata juga,
Kau boleh jika kau cuba.

Kata hati ada benarnya juga,
kau boleh jika kau cuba,
jika kau rebah,
mungkin itu bukan jalannya.
Bangun, dan mulakan semula,
Bukan jalan itu, mungkin jalan yang berbeda.


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Friday, September 21, 2012

POTATOES DRESSING WITH LEMONADE

Assalamualaikum ^ ^
Hello readers! harini put nak share dengan uolls 1 simple recipe yang simple but awesome superdupertasty... ok ...boooo.. puji masakan sendiri..Lets start it!

BAHAN-BAHAN
2 - 3 potatoes (dipotong dadu)
2 - 3 table of spoon mayonnaise
1/2   Lemonsss
      daun bawang dipotong
      kiub pati ayam (dihiris halus)
      garam



Cara-caranya :
potong kentang, (dadu) rebus bersama sedikit garam sehingga empuk.Setelah itu toskan kentang dan masukkan kedalam mangkuk, masukkan mayonnaise , daun bawang dan kiub pati ayam. GAUL RATA DAN SIAPPPP!

p/s : Sesuai untuk gegadis yang diet.. haha -____-" but Im not diet, absolutely not!







LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Wednesday, August 15, 2012

REVIEW : Garnier 3 in 1 whitening essence mask

Assallamualaikum ^ ^
 sejak dua menjak tiga menjak nie, sejak dah duduk di Port Dickson balik.. cuaca berubah.. sangat berubah.. kat PD cuaca sangat kering dan memerlukan penjagaan kulit yang berlebihan u olls.. Macamana nak tahu muka kita kering?? yela, kalau kat badan just gores kalau ade kesan putih komfem kering kan.. haha.. kalau kat muke takkan nak gores jugak... rosak nanti! caranya. korang akan rasa muka korang keringla, then macam putih.putih.. bukan whitehead tapi like.. emmmhh.. kulit terkopek-kopek..tapi secara kecil kecilan lah..and this mask save me!

Packaging :


Oh haii.. dah tengok gambar diatas, komfem semua dah tahu kan product nie, famous sangatt uolls..dulu masa muda-muda guna 1 set k.. then bertukar sebab gatal nak beralih arah.. dalam sebulan lepas, kemain rakus lagi i tau bila pergi pasaraya.. mesti amek Mask, tak pandang benda lain dah.. haha.. -_____-" sekali beli 7.90 kan.. seminggu beli 2, sebulan 8.. fuyooo.. bankcruptC ok.. hahaha.. but takpe, psst2! duit mak lah.. heheuk! 

My review :
- sangat selesa dan ohsem bila pakai, sebab dia betul-betul melekat kat muka.. 
- sejuk ja.. nak best best best lagi buh dalam peti sejuk.. komfem feeling habis..
- have a good smell.. sedap sangat bau dia tau.. lembut ja..
- Pakai dalam 10 - 15 minit ja da cukup, psst2! pernah je terpakai sampai esok pagi.. hahahah
- bila buka tue rasa fresh sangat, and rasa kulit lebih lebut walau x selembut bayi..
- esok pagi bangun, tengok.. kulit cerah sikit lah! dalah memang adore product pemutihan nie! sebab kulit tak putih sangat.. ^ ^

mana nak dapat?? semua pasaraya / guardian / watson semua ade uolls..!
Price : RM 7.90 psst2! sekarang sale.. RM6.90 je!

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

SIMPLE SPAGHETTI BOLOGNESE CHEESE

Hai uolls... haiii! Assalamualaikum, Its me Puteri here.. How your Ramadhan Journey??? Better than last year or what?? me like okelah.. better maybe, just da 2 years kat KL.. bila duduk PD balik rase janggal... phewww.. sangat lupa diri kan?? kifkifkif.. No.. bukan macam tue, maksud saya... kelainan lah..

Oh ya... me here wanna share with u olls satu resepi yang, maybe semua orang tahu.. but masing-masing punya resepi kan?? I just wanna share here.. boleh je kalau korang rase berminat nak try, boleh lah try...

Resepi nie as simple as I can... Just amek masa dalam 10 minutes jea.. ha then boleh makan satu family... jimat dan murah


RESEPI :
Kuah bolognese cheese.

1 bawang merah ( tumbuk )
2 bawang putih ( tumbuk )
cili boh
200gm - daging cincang... ( prefer ramly product )
1 tin prego ( pure tomatoes )
olive oil ( minyak zaitun)
1 slice butter ( agak2 sesudu )
1/2 biji buah tomato ( potong dadu)
1 biji cili merah (potong dadu)
7 biji cili api ( saye suke pedas, so bubuhla)
tomato sos ( rasa nak masam lebih buh lebih )
garam (secukup rasa)
gula ( secukup rasa)
black paper ( secukup rasa)
1 slice cheese dale

Cara - cara :
1. masukkan minyak zaitun, masuk bawang merah, bawang putih... tunggu sehingga garing
2. masukkan cili boh dalam 2 sudu. kacau sehingga naik minyak
3. masukkan daging cincang, tomato, cili merah, cili api  dan butter.
4. Kacau sehingga rata, kemudian masukkan prego.
5. Dah mendidih masukkan sos tomato, gula , garam, blackpaper secukup rasa.
6. Rebus spaghetti , letak dalam pinggan, letak cheese.
7. curahkan kuah ke atas spaghetti dan cheese tadi..
8. Siap untuk di makan :)

okay2....cakap banyak, hasil takder tak boleh jugak kan?? here my simple spaghetti bolognese cheese with love..




LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, June 4, 2012

Review : Biore UV Perfect Face Milk ( It's Suncreen With Real Oil Control )

Holla! Assalamualaikum ^ ^

Baru-baru ini saya terbaca satu blog tentang product di atas ini.. uhuk3.. Biore UV Face Milk.. erk! ape tue eh?? Cleansing ke? toner ke? cream ke? tak tahu kan? jadi kat sini saye berbaik hati, sebagai pengguna yang menghargai setiap pembelian yang bernas.. eh! i mean bagus..yea bagus..terbukti bagus..saye nak buat review untuk pembaca-pembaca kat luar sana..yuk!

Biler dah baca banyak review positive pasal sesuatu product for sure lah saya berkobar-kobar nak try test cuba mende nie.. hihihi..

Memandangkan kulit Puteri Jenis berminyak di T-Zone, puteri yang tak pernah tahu pasal Sunblock ini meyakinkan diri untuk try sendiri product ini..


Saye gune yang warna putih tue, khas untuk kulit berminyak.. 


Meh tengok gambar lagi 
*
*
*


nampak tak?? gambar before dengan after tue... beza kan??


LOVE 

- packaging yang comel, senang nak dibawa ke mana-mana
-senang meresap dalam kulit..
-mate and smooth finished! really good for oily skin  ( muke tak lah shinning)
-pores mengecil dengan serta merta
-mudah untuk apply foundation sebab muke dah jadi supersmooth
-oh ya! sunblock nie also can be a best make up base!
-boleh buat make up tahan sehingga 12 jam.. *mampu?*
-pakai sikit jea, terus cantik!
-muka semakin cerah, tengok bukti tangan i tue kan?
-SPF 50

TIPS ! 
- goncang sebelum guna, bagi mengelak tekstur tak sekata
-ratakan cepat-cepat sebab dia macam air, cepat sangat meresap
-letak kat jari then terus sapu tau.. tayah nak dot dot kat muke.. nnty die cepat meresap
-untuk kulit kering... make sure pakai pelembab k u olls!

WHERE TO BUY?
Watson/gurdian/Sasa

PRICE
RM 25.90

REPURCHASE?
YES! because i love it, muke dah tak berminyak lagi 

RECOMMENDED?
yes! yes! yes! 









LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, May 28, 2012

TIPS make up! FoundatiOn..

 Assalamualaikum..

Hai u olls! hihik! kite menulis lagi hari ini.. rajin kan?? *kalau dah rajin, rajin sangat* sedang dok godek2 make up, terfikir.. kenapelah ade sesetengah orang make up terlalu cerah? kenapa pulak ade yang make up terlalu heavy?? sampaii rase macam tengok badut jea.. *sorry to say*
cubalah pilih warne sesuai ngan kulit dek non oii... takder la macam hantu cine nanti.. Ops!

ok meh.. first step, pilih foundation..
FOUNDATION





Cari foundation yang mempunyai sedikit asas warna kekuningan(yellowish). Kemungkinan kenyataan ini agak mengejutkan anda, walaupun kulit anda adalah terdiri dari jenis warna pucat atau gelap, kulit wajah anda tetap mempunyai beberapa nada kuning di wajah. (Bahkan kulit anda sangat pucat, peach, merah muda atau warna keputihan (whitish) akan terlihat pucat). Satu ‘foundation’ yang ‘Yellow-Based’ akan dapat sebati dengan cantik terhadap warna kulit wajah anda sehingga kelihatan segar dan sihat. Ini adalah salah satu ‘foundation’ yang patut anda miliki dan menggunakannya..

Tujuan ‘foundation’ diguna adalah untuk menjadikan kulit wajah lebih sempurna dan sekata, bukan mencipta kulit wajah yang baru! Jangan sesekali menggunakan warna yang gelap untuk kelihatan ‘Tanned’ ini kerana ia tidak kelihatan natural. Selalu mencuba untuk mencari warna ‘foundation’ yang tepat untuk tona kulit wajah anda.

Cari Tona Kulit Anda!
Tips: Berada di tempat cahaya terang, kemudian calitkan beberapa warna tona ‘foundation’ (shade lighter and one shade darker) dari pipi ke rahang anda dan perlahan-lahan ‘blend it’. Bayangan calitan ‘foundation’ yang anda sapukan tadi tidak kelihatan atau sama dengan warna kulit anda itulah ‘foundation yang TEPAT yang harus anda miliki. Tips: Jika masih sukar untuk mencari warna foundation yang sesuai, cuba pula lakukan perkara yang sama tadi di dahi anda ini kerana kebanyakkan wanita cenderung kulitnya gelap di sekitar rahang. Cubalah Tips ini.


las bedak (foundation) merupakan dasar tata rias. Untuk itu, sangatlah penting memilih jenis alas bedak yang paling sesuai dengan jenis kulit Anda. Alas bedak yang sesuai akan membuat keseluruhan tampilan tata rias menjadi sempurna. penting sangat tau, untuk pilih foundation yg tepat..

Kulit berminyak
Jika kulit wajah Anda sudah memproduksi minyak yang berlebih, maka pilihlah alas bedak yang bebas minyak. Alas bedak jenis ini biasanya berbentuk stick atau bubuk, supaya kulit tidak terlihat mengilap.

Kulit kering
Berbanding terbalik dengan kulit berminyak, kulit kering justru membutuhkan pelembap yang lebih banyak. Pilihlah alas bedak berbahan dasar air untuk melembapkan kulit. Biasanya kulit kering akan sangat cocok memakai alas bedak berbentuk cair. Memakai alas bedak berbentuk stick atau bubuk akan membuat kulit kering terlihat tidak merata warnanya, karena tidak dapat menyatu dengan sempurna.

Kulit berjerawat
Salah memilih alas bedak hanya akan membuat jerawat di wajah tambah parah. Bagi Anda yang berjerawat, pilihlah alas bedak yang bertuliskan “non-comedogenic” atau mengandung salicylic acid. Alas bedak ini tak akan membuat pori-pori kulit tersumbat serta menimbulkan jerawat baru.

Kulit dengan keriput
Banyak wanita yang berpikir bahwa memakai alas bedak tebal akan menyembunyikan keriputnya. Padahal itu sangat salah. Memakai alas bedak terlalu tebal justru semakin memperihatkan kerutan di wajah. Lebih baik gunakan pelembap sebelum memakai alas bedak agar kulit lebih kenyal. Lalu gunakan alas bedak berbentuk cair agar kulit terlihat lebih bercahaya. Gunakan make-up tipis agar penampilan Anda sempurna.







LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Sunday, May 27, 2012

Tips! Hilangkan Lemak dan Kekal Langsing

Assalamualaikum !

Hai! semua sihat? ha! hari ini memandangkan saye free dan rasa rajin nak menaip, saye nak kongsi dengan semua pembaca macamane nak kekal langsing, tiada selulit tanpa diet... WHAT? TANPA DIET? yes! absolutely rite.. tanpa diet..

OH ya! bagaimana yea?? dari tadi bising-bising tak bagitau pun... -_______-"
Perut yang buncit atau berselulit memang menjadi igauan ngeri buat kita, tak kira perempuan atau lelaki.. kadang-kadang tue kita tengok dari belakang dah cukup cantik badannya.. tapi bila dah tengok depan.. phewww~~~~~ kantoi habis..! takkan 24 hours nak tahan nafas kan?? :p

Selulit? apa itu selulit?? ha! jum kite tengok gambar selulit..

Dalam entry kali ini, saye nak share, tips..petua dan rahsia macamane nak singkirkan lemka-lemak dan selulit. takder lah segan lagi dengan masalah selulit nie.

Eh! ape yang saye makan tue..!

Saye sendiri yang sebelum ini mengalami masalah selulit dan lemak kat perut yang kian menebal sekarang tak risau dah, sebab dah ade Jus Madu Epal mudah! tak payah fikir nak diet.. Makan jela ikut time.. hoho.. tapi kan korang, bila korang makan Jus Madu Epal nie, korang akan dapati korang tak rasa lapar.. dan yang penting banyakkan minum air, sebab peluh akan mencurah-curah..Nak jus?? meh la PM saye..

Jus ini didatangkan di dalam 4 size dengan harga yang berpatutan tau! Fast selling u ollss


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

KHASIAT S I R I H

ASSalamualaikum ^ ^
hai semua, selamat petang.. hari ini merupakan hari ahad, yea semua orang tau kan? tapi hari ini special sikit, abang saye selamat disandingkan.. Alhamdulillah..mase bawak balik hantaran tengok banyak sirih junjung.. balik tue bukak2 sirih.. lepas tue rebus, then minum.. sapu kat muka jugak, untuk refresh.. best jea bila sapu kat muke air suam-suam tue.




Untuk awet muda, melancarkan peredaran darah, menghilangkan bau badan, menghilangkan bau kurang enak vagina, masalah gatal2 pada vagina dan mengetatkan.... so, 'u olls' boleh mengamalkan air rebusan sireh... rebus daun sireh dalam 3-5 helai, biarkan mendidih dlm 5 minit la, dan sejukkan.. separuh diminum dan separuh lagi dibuat air jirusan dibahagian bawah tu eh... (^__^) dan air sireh ni juga boleh diamalkan walaupun masa period... ia juga boleh menghilangkan bau hanyir darah period tau..

selain dari khusus utk wanita, daun sireh jugak boleh menghilangkan mulut berbau dan mencegah kerosakan gigi dan baik utk gusi atau mulut bengkak, caranya dengan kumur air rebusan sireh setiap pagi dan malam selepas menggosok gigi. bagi gusi bengkak, boleh tambah garam dalam air sireh tu sebelum kumur ye...

hmmm.. macam mana? lepas ni boleh la cuba eh.. kalau kat KL, dont worry, kat pasar tani ade jual daun sireh ni.. selamat mencuba dan mengamalkan petua ni eh.. utk kecantikan kita2 jugak.. (^__^) cantik luar, cantik dalam dan cantik segalanya..



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, May 21, 2012

10 Petua Kecantikan Kulit & Wajah

1o petua kecantikan kulit ini boleh dijadikan amalan harian bersama:

Masalah jerawat  - Jerawat dan jeragat memang ditakuti terutamanya kepada kaum perempuan. Gunakan kulit buah rambai yang kering kemudian dikisar halus. Campur dengan air mawar atau lebih mudah dengan air masak. Sapu ke muka. Amalkan dua kali seminggu.

Segarkan kulit muka- Jus epal hijau yang diperah. Sapu ke muka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit. Kemudian, bilas dengan air bersih.

Hilangkan tanda hitam pada badan – Ambil beberapa helai daun sireh, letakkan sedikit kapur dan minyak zaitun pada daun sireh tersebut. Gosokkan pada lutut dan siku beberapa minit. Amalkan setiap hari. Kulit cerah dan licin  - Sebiji limau nipis dibelah dua. Gosok pada muka dan seluruh badan semasa mandi. Amalkan setiap hari.

Menghilangkan parut – Sedikit asam jawa dicampur dengan air dan diramas. Kemudian, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Sebaiknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur.

Menegangkan kulit muka – Gunakan tepung ubi kayu dan timun. Hancurkan atau lumatkan timun. Kemudian, campurkan kedua-duanya dengan sedikit air. Kacau rata dan tidak terlalu cair. Sapukan ke muka dan biar sehingga kering. Bilas dengan air.

Merawat kulit berkedut - Parut sebatang lobak merah dan campur bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan lalu disapu ke kulit sekali sehari.

Tegangkan kulit muka – Campurkan sedikit kulit kayu manis, seketul kunyit hidup dan sedikit beras pulut. Tumbuk sehingga lumat. Sapu di muka dan leher. Amalkan dua kali seminggu.

Masalah kulit perut berkedut - Satu sudu air kecil air limau nipis, sesudu air kapur sirih dan 20 titik minyak kayu putih. Gaul dan sapu pada kesan-kesan pecah. Amalkan dalam masa dua minggu.

Hilangkan Parut Demam Campak – Hilangkan tanda hitam demam campak dengan daun semambu. Gilingkan hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Amalkan selama 3 hari. Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

Kulit dan wajah yang cantik bermula daripada diri sendiri. Menggunakan buah-buahan, herba dan tumbuh-tumbuhan adalah cara selamat merawat kulit.

Tak cuba tak tahu kan???


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

OH!SUNBURN? jom pulihkan

Assalamualaikum.. tak jawab dosa, jawab dapat pahala..hehe.. hallo, holla, hye.. #rindu nyer kat blog mengomel nie kan? lagi-lagi kat penulis dia yang comel nie.. wehuu.. -______-" lamenye saye tak menulis, awak awak dan awak miss me so much right?? ThankQ i miss u more ... hari ini saye nak share petua dengan korang.. macamane nak pulihkan kulit yang sunburn.. apa itu sunburn??korang tak tahu?? ha.. meh sini..

Sunburn itu adalah kulit yang terbakar, no! bukan terbakar keluar api dari kulit, tapi terbakar, hitam, pedih.. merah.. ya! u can imagine kan bila someone tue berjemur seharian.. so kulit akan merengsa dan jadi tanned tetiba dan terhasillah sunburn ... #gaya ala-ala cikgu sekolah...sambil betulkan speck

zzppp! Tanned tue ape cikgu? Tanned tue kulit putih macam cikgu nie, gelap tetiba.. haa.. itulah tanned :p
ok u got it murid-murid??ok lets beginn..

Amek sebiji tomato, kalau sejuk dalam peti ais lagi syiok!potong dua.. belah.. tenyeh je kat muka..biar kejap..tapi jangan tenyeh kekuat, pedih nanti muke awak tue.. lagipun tengah sunburn.. kang luka tak pasal-pasal kene beli ubat luka pulak.. -______-"

sape tak kenal tomato.. nie dia..



Biarkan sehingga dia betul-betul kering kat muka, then basuh dengan air biasa jer. Dah bersih ambik pulak air sejuk kat dalam peti ais - kalau takder air sejuk kat dalam peti ais - apa yang harus di buat, ambik ais ketul, letak dalam besen, pastu masukkan air tapis ke dalam besen tu, goyang goyang goyang......dapatla air yang sangattt terrrr....sejuknyerrr.....

Lalu awak lalukan air yang sejuk tu kat muka. Buat sampai habis air sejuk tadi. Tayah lap air tu, biar kering sendiri.

Then apa jadi? Jadi ker???

Hmmmm..jadi.........kalau korang try... trylah! nak selamat, tayah lah main kat tengah panas.. tak pun, pakai sunblock sesiap..sunblock ini ok, cun..try lah.. psst2.. mahal sikitla, tapi berbaloi..dalam Rm30++



amaran : jus tomato ni mungkin akan menyebabkan kulit anda gatal2 semasa diletakkan kat muka. So, hati-hati ladies! Jangan garu2 pulak, kang susah pulak diriku ini nak kena cari petua menghilangkan luka akibat garuan anda itu.

Why not u try maaa???? its cheaper than ur make up! haha





LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Saturday, April 21, 2012

FINALLY 22

Assalamualaikum ^ ^

hurmmm ya.. finally 22.. im not sweet at all.. tak macam die yang planning baik punye sampai buat aku terharu.. selamat ulang tahun sayangku farhakim.. setahun lepas, saye tak pernah tegur awak, even satu kelas.. now a stranger become my needed..

sorry sebab do nothing for you, and your hadiah.. i will give t soon.. tehee..being apart of you is a sweet moment i ever had , not because saye becinte dengan awak... tapi warna yang awak corakkan dalam kehidupan saye.. yes i do agree.. awk bukan sweet talker.. awak bukan romantik , jiwang lagilah tidak.. tapi ade sesuatu kelainan dalam diri, orang lain takder... oh ya! not that part.. bukan sebab awak kacak atau comel.. mungkin sebab tahi lalat awak.. hehehe...

7 month.. alhamdullillah...We are still one.. #hug



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, April 9, 2012

Suddenly Sunday

Assalamualaikum!

hello! hai..
suddenly sunday, pejam celik, pejam celik! dah sunday..berlalu dengan pantas, pergi keje, betugas macam biase n meeting..hahah! kelasss sangat bila meeting kat 'Play Room' chill giler.

boss besar... -______-"

producer-producer.

budak intern i


budak intern ii

yes! abis meeting. dan boleh balik... tunggu budak gemok amek, so ajak la mereka camwhore sekali.. ajak encik producer aka host NLKO...disebabkan orang lain semua berebut2 begambar dengan abg luq klau die keluar, aku da lame baru nak bergambar.. ok lettew kan? hahahaha


abg luqman hakim NLKO

then abis tue, balikla..gemok da sampai.hehek!!
gemok : awak da makan
kurus : belum
gemok : jum makan pizza
kurus : jum >..<

heheheh!


gemok

kurus.

balik PD...

k bai



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Friday, April 6, 2012

i hate you but...



konfius..


aku betul-betul konpius dengan perasaan aku, kenapa kau juga yang aku nak, aku ingat siang malam pagi petang? sedangkan kau, sikit pun tak fikirkan aku, aku geram, aku marah, kadang-kadang sampai kembang kempis hidung aku tahan marah bila kau buat hal dengan aku, reaksi kau mase tue? lagilah buat aku marah! kau perasan tak, bila aku diam, aku tak suke pandang kau? sebab aku taknak bila aku pandang kau, aku terus cair.. haih.. entahlah, aku sendiri tak tahu, kenapa dan mengapa aku tersayang kat orang macam kau? dulu aku bercita-cita tinggi, aku inginkan yang terbaik, yang teromantik, yang terkaya dan yang tersayang aku segala-gala yang sangat berbeza dengan kau yang aku sayang sekarang.


situasi bodoh nie kadang-kadang buat aku gelak sendiri, betapa indahnya cinta sehingga yang buruk tue semua jadi indah, aku benci kau, cara kau layan aku, cakap dengan aku, mamak jual cendol lagi bagus layan aku, apek teksi tue lagi bagus tau, tapi kau tetao sempurna kat mata aku, selalu aku cuba jelekkan diri kau depan mate aku, tapi yang aku nampak adalah sayang.. sayang aku yang tak pernah kurang dan tak pernah lekang. dua puluh empat jam, tujuh kali seminggu.


Bila bertengkar dengan kau, adalah benda paling aku benci, kau buat bodoh macam aku nie cleaner rumah kau yang tak patut kau layan kan? bagus nye kau.. aku cube buat macam tue, aku ignore kau, aku tarik muke, aku taknak reply mesej,aku merajuk sendiri, dengan harapan tinggi menggunung semoga kau hubungi aku dan cakap 'sayang, im sorry..my mistake' hahah! tinggi sangat harapan aku, dalam mimpi pun tak mungkin, geli konon.. aku pun geli kalau kau cakap macam tue, tapi aku akan tetap suke sebab kau yang cakap...hahah.... anehnya! bila merajuk bukan pujukan yang kau berikan tetapi, kau akan diamkan diri, malas layan makcik joyah nie, kenapa kenapa kenapa? dengan kekurangan kau inilah buat sayang aku makin tebal!


"Aku sudah bilang cinta ini indah tapi aneh ya!"


kadang-kadang tue, aku nak try lah taknak kontek kau, aku buat derk dengan fon aku , siap silent kadang-kadang, jam 12 , jam 2 jam 3 ... HAmpehlah kau nie! kenapa kau tak kontek aku langsung?? aku resah dah, fikir yang bukan-bukan.. dan terus mendail, "hello, sorry saya tidur" dengan suara kau yang habis longlai, aku mendengus kasar, dan terus letak phone.. tidur adalah profession kau yea!

satu2 nya makhluk yang aku sayang adalah kau..kau dan kau..memang kau je aku yakin tue..satu satunya orang yang aku berkenan dekat mata..melekat dekat hati adalah kau..even kawan kau lagi hensem tetap kau yang teratas.pendek kata..kau orang yang aku cintai pagi petang siang malam..


aku salahkan diri aku, banyak-banyak orang kenapa aku pilih kau? dan terus dengan kau??mengadanya perasaan aku nie.. kau yang aku sayang, tapi kenapa 97% air mata aku puncanya adalah kau?kau tipu aku, kantoi! kau sisihkan aku, kau ketepikan aku, aku selalu jadi yang terakhir mendengar berita dari kau, benci aku pada kau tapi sayang tetap menguasai..makin aku lari, kau makin jauh, makin aku kejar kau makin lari.. 


sejahat mana kau, yang kadang-kadang buat aku rasa sangat terhegeh-hegeh..seburuk mane kau, berapa banyak salah yang kau buat.. kau tetap melekat dengan gam uhu kat hati aku.


anehnya cinta, dengan sayang semua berubah.. :")


p/s : tiada kaitan ape2 dengan A|M


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Saturday, February 11, 2012

SURPRISE BIRTHDAY !

Assalamualaikum! 
yuhuuu... ^ ^

im just can't stop smile. just a sweet day. -_______-" pheeewww.. lega..! tue status bbm saye hari ini, kenapa? ha meh baca sampai habis. kalau anda bace sampai habis, anda sangat ohsem.. ohsem itu apa? ohsem itu cool!:p

Semalam, 10 February 2012. cadang-cadang nak masak sebab malas makan luar tau! so gigihlah masak nasik semua, tetiba Alid call, suruh teman dia beli belt kat bb. Kemain nak malasss lagi, bagitau hakim. die menyokong suruh pergi. then i say.. okay la.. kol 4 kitorang keluar. ^ ^

Dalam kereta saye tanye Alid, "kau nak beli belt ke?'' relax die cakap," takder la.. aku nak ajak kau lepak. "
actually saye tak berapa sihat. so tak larat sangat.. saye banyak diamlah.,. sebab tak larat. boring sebab akeym busy.. dia tak mesej saye.. harapkan bbm.. kadang-kadang takder nafsu nak layan ^ ^

Alid cakap, " malam nie kite pergi akad nikah kat rumah akeym" saye cakap "akeym tak cakap pape pun..acane la? " #Frust sikit . takperlah pergi jela nanti.

Jam menunjukkan pukul 8.54pm. dah lewat nie, kenapa taknak balik kate nak pergi umah akeym. nak jumpe die actually, excited. >..< then sekali Alid cakap, tayah pergi. pergi esok jea. Then what else i can say, just walk slowly *kaki nak patah* bejalan jauh gila... lepas tue kereta Alid kene bayar parking sampai RM20 sebab pergi park kat valley! kih kih kih!

10.00 malam - dalam kereta
Alid :  
kita pergi sunway, amek fon aku dulu k.
Aku :  
tanak la, aku nak balik
Alid : 
ala lek lu put.. ak tanak anta kau..
Aku : 
hampa.. -________-"

sampai kat sunway! wah.. sunway, first time datang, *jakun terus* hahahaha! adik Alid, Zahid nak belanje makan kat Haagen Dazz. Sedappnye.. dalah tak pernah makan, lagilah jakun giler aku.. hahah! memang tak reti nak segan-segan.. makan je orang belanje..



sedap sangat.. thanks Zahid hensem.. oopss!


ok done it.. balikla... tunggu akeym mesej, tapi dia tak mesej-mesej.. tengok jam.. lagi 20 minit jea nak pukul 12, mungkin jap lagi dia call kot. ^ ^ waiting.. keras hati taknak call nie even free..:p biar jelah.. tunggu sampai lebam, balik rumah.. masing-masing diam.. kat dalam facebook dah macam party semua orang wish besday.. counting... dah seratus lebih orang wish.. even tak sampai sehari lagi..mane akeym nie, kenapa apek balik Penang, Alid plak wat bodoh macam orang takder perasaan. Fahmi? senyap terus, siap buat status mengantok nak tidur.. chiet! -________-" pandai korang game aku kan!

Apek ada bbm tapi malas nak layan, sebab touching jugak la dia boleh balik Penang time nie. benci kau apek!

Duduk rumah, lepas Fitri call , air mata jatuh setitik setitik pastuh banjir.. kenapa orang yang rapat dengan aku xingat pape, kenapa orang yang aku sayang diam , sibuk sangat ke dia.. dah pukul berapa dah nie. >..<
chill puteri, mate dah bengkak da nie.. tukar baju, tukar semua buang make up! nak siap-siap nak tidur.. handphone da silent da..tengok cerita gemersik kalbu episod akhir dulu.. then dengar lagu Geisha..Tentang kehidupan. then ingat nak tidur pastu.

IM DONE WITH  YOU FARHAKIM! 

Punyelah sentap kan, call akeym, then dia boleh macam lupa plak birthday aku.. pandai korang game aku kan. Terus letak, anta mesej.. then die buat bodoh je, tak balas pape pun. -__________-" . hati da mara gila dah. Lantak kau la.. dalam hati.. hehehe..

Tetiba pukul 1.50 pagi, Fahmi call. hello Puteri kat mana, eyh! besday Puteri eyh? SELAMAT HARI JADI.
ok famy, thanks.. jawab aku, hambar gila.Then Fahmi suruh tengok bawah, kat POOL, aku pun tengok. Al maklum lah aku rabun, tak nampak arh pape.. ;p nampak orang lepak tapi aku tanampak dorang langsung. Pakai spek! terus nampak akeym tengah duduk depan Cake! besar kek nyer.... 


memulakan langkah dengan bismillah ^ ^





muke tok dalang .. i love u tok !


time nie mesty fahmy tengah call and dorang dok tengok aku keluar balkoni.. wahahahah


Alid!bff aku , sekongkol jugak! die nie la tolak aku masuk kolam






malu muke buruk giler.. hahaha!


kene marah ngan akeym sebab mesej tue!:p




3 idiot  versi melayu akustik!



fahmy! cameraman of the night


fine aku kene tolak dalam air.. oleh si Alid! 


Sebelah kiri yang baju merah merun tue boyfriend saye, bukan yang baju itam.. harap maklum!


Apek! sedang mencari calon seperti Izara. 
Add apek! die nsem. hahaha


JJ hensem boy , masih lagi single. 


boleh lagi begadoh, sape nak pegi kat sape time tangkap gambar..-_____-"


Ameer lah orang ketiga yang dimaksudkan.. setan bertanduk!



Zombie with love... hahah!







makan.. selesai... tamat sudah! 
k bye




LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT