Tuesday, December 27, 2011

cerpen : Dosakah aku

Aku tak pasti sama ada, aku sayang dia, cinta atau hanya belas kasihan. itulah yang diungkapkan oleh Tira kelmarin, dia sendiri runsing dengan mainan hatinya sendiri. Menangis? itu sudah menjadi makanannya sejak peristiwa hitam itu. Tiada seorang pun yang tahu, apa yang ditanggungnya. Ibunya Mak Temah tidak pernah mengambil berat tentang dirinya. Kadang-kadang dia rasa sangat asing dalam keluarganya sendiri. Jika satu kesalahan yang dibuatnya, siaplah dia akan dikerjakan oleh Mak Temah, tidak cukup dengan itu. Mak Temah akan menjaja kesalahannya itu pada kakak-kakak yang bertandang kerumah apabila cuti. Dan di saat itu, hanya Tuhan saja yang tahu bila satu demi satu tomahan dan hinaan dilemparkan. Dia sendiri tidak faham, kenapa dia diperlakukan seperti itu. Walhal , abang dan kakaknya disanjung dan dilayan seperti puteri raja pabila berkunjung ke rumah dan dia , dia tidak ubah seperti hamba tidak bergaji.

"Tinggal nie je baki duit pinjaman untuk semester ini, RM 20 je? Ya Allah, mana aku nak cari duit ni? Nak pinjam kat Yana? Fiza? aku dah tebal muka dah. Duit yang aku pinjam 5 bulan lepas pun tak berbayar. Patut ke aku minta kat Mak? cubalah, mana tahu dapat. Tira berjalan menuju ke dapur dengan harapan Mak Temah memberi nya sedikit duit untuk dia pergi ke kuliah hari ini. " Mak, Tira nak pergi kuliah.. Mak ada duit sikit tak, nak buat tambang? " belum sempat Tira mematikan ayat Mak Temah sudah membalas " Ah! tak cukup lagi duit pinjaman kau? kau nak susahkan aku pula? takde! takde! Tira hampa dan terus berlalu ke biliknya.

Hamid! itulah nama yang terlintas di fikirannya, Tokan yang tidak pernah kering dengan duit. "Hello Mid, kau kat mana? aku ni Tira. Aku ada masalah, nak pinjam duit sikit boleh tak? aku nak pergi kelas ni Mid takde duit?" kata Tira tanpa henti. "Hahahaha.. sekarang mana ada barang percuma , lagi-lagi kau nak duit. kalau kau nak duit, kau tolong aku. Amacam?" Tira kehilangan akal, dan dia menjawab."Baiklah, aku akan tolong." Ok! Jumpa aku jap lagi kat tepi lorong lagi sejam, jangan lambat! Menitis air mata Tira, "Ya Allah, maafkan hambamu ini"

Ok! ni duit minyak kau, RM 150, aku bagi duit minyak ngan duit kau sekali. Kau pastikan barang ni sampai ok? Tira tidak bersuara, dia terus memecut keretanya dan pergi ke lokasi yang dikehendaki. Selesai! kerja itu sudah selesai, dan dia kini tenang menuju ke kolej. Terima Kasih Tuhan, kerana selamatkan aku!

PN27/12/2011
LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, December 26, 2011

RESEPI : PUDING ROTI SOS VANILA

Selamat petang, Assalamualaikum.sangat indah, pabila menikmati puding roti yang dilimpahi sos vanila buatan sendiri nie, tehee... As ussual bila saya ada kat sini, setiap petang saya akan sediakan minum petang.. untuk family saye.. tehee..semalam, ada orang tanye kat aku resepi puding nie, actually banyak sangat permintaan orang tentang tutorial shawl, make up.. adeh! ampun ya pak, bukk.. saya bukannya enggak mauk membantu, tapi, masa tidak mengizinkan untuk saya berfoya-foya.. jumpe encik somet pun tak lagi.. kangan *hug*
So here the recipe..

hidangan untuk satu family

Bahan A :
8 keping roti (gardenia/high5)
500ml susu segar ( dutch lady kecil 2 kotak)

Bahan B :
4 sudu gula
2 sudu butter (cairkan atas api)
1sudu teh essen vanila
2 biji telur ayam
1 sudu tepung jagung
1 kotak kismis (suke letak, tak suke tayah)

Bahan C :  ( sos vaniilla)
1 tin susu cair
3 sudu gula (ikutla, nak manis letak lebih)
2 sudu tepung kastard
1 sudu teh essen vanilla

Cara -cara :
1 . koyakkan roti, tuang susu segar - rendam 30minit
2. campurkan bahan b, selepas setengah jam campur bahan B dan bahan A,kacau rata
3. bakar dalam suhu 180' selama 30-40 minit
4. campurkan semua bahan c dan kacau pelahan diatas api yang kecil sehingga kuah menjadi likat dan pekat.
SELAMAT MENCUBA!!!!!!


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Saturday, December 17, 2011

NO ISSUES

Assalamualaikum!
selamat petang (◡‿◡✿)  lately nie asyik hujan je kan? badan jadi lesu sangat bila hujan-hujan duduk rumah then tak berpeluh langsung, tak bukan saye malas nak pergi bersenam cuma takder teman jea.. heeheehuk! ✿◕ ‿ ◕✿ jadi saye tak menjejakkan kaki langsung ke luar..*mane lah kau tak lemau puteri oii* hahaha.. actually now on, korang perasan tak yang aku langsung tak der update pasal issue? memang takder mase sangat nak pikir pasal issue orang lain sebab issue aku dengan assignment last minute and those kind of work yang aku kene handle sangat buat otak aku pack! 
last but not list....
bila dah last semester nie, bila aku pandang belakang, banyak sangat memori yang dah aku tinggalkan. dan banyak juga yang dah terlepas ---____--- * ape aku merepek pun aku tatau ow! dalahh... k baii..


.....there is something left behind    
 i am still waiting for the miracle to show it up
that s nothing is left behind.... 
by : puteridamias2011
(¯`v´¯)
.`·.¸.·´ ?
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ .·´ ¸



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Thursday, December 15, 2011

WORDLESS : HEARTBEAT




SARANGHEEEEE...!! 

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

DAY BEFORE YOU GO

assalamualaikum dan selamat malam, before tomorrow coming, i just wanna share with my reader about my day today :) * ahak! fake smile..* tadi after kelas yang cancel tuh, i and my si buah hati,si farfar, mok, somet and watever i call him * si gedang kunun* pegi launch.. so he ask me semalam, nak lunch kat mane, and aku yang kununye sedih sebab die nak pegi honeymoon ngan femly * honeymoon ke camtue* memule tanak , tapi bile dah bayangkan makanan depan mate.. aku telan air liur, dan pedulikan semua perasaan sedih tue . * teruknye aku *
amek gambar si gemok dari side tepi, sebab nampak menarik ow dari tepi
cam kacak sikit la -____-"

aku nk jugak, si gemok amek dari tepi..then.. damn!
langsung tak kene ow! malu -.-"

so arinie i makan set mehunn tomyam , plain water ngan dessert ice cream.. dap2! ngan steamboat set .. macih mok!gemok makan prawn rice.. gemok suke udang auw! same ngan aku, sep mok!! sape jadi bofrenz aku kene pandai kopek udang gune sudu garfu, sebab aku fail!! tapi sekarang gemok dah ajar, da pandai sikit da en mok -____-" macih mok..


yuk!! masakk >..< power kan? haha

tunggu ler air tuh mendidih dulu

mok amek gambar kita.. teheeee!

gemok dengki! nak nampak kite gemok so die zoom.. tapi ta bejaye ow.. 
hahaha! gelak jahat -_____-"


anashh2!! panas ngek, tayah nak buat muke sgt.. 

muke gemok tahan lapa ow! kelakar.. gelak guling2..

saye masak nie tau... teheee...sedap!

cantek oh! minat dengan lampu tu!

si gemok, takde muke!

yumee tomyam!

1

2

3

gemok buat muncung.. haha! *curik gambar* 

nie bukan muke lapar tau, muke kenyang, sumpah kenyang ow!
macih mok -_____-"

dah selesai makan, mok ajak jalan-jalan.. sebab nak melegakan perot yang sudah sedia fully tank kan..jalan lah! pastue jalan lagi, jalan lagi, aku beli stokin gigirls tuh! sebab aku punye dulu dah hilang entah kemane tah.. gemok marah aku tak pakai stockin, sebab t kaki peluh, lame2 blh bau ow..:p  so belila kat mono tue! yang kat time square tue lah ow.. then jalan, lepas satu2 kedai gemok ngan aku masuk.gemok belikan aku something! nak tau:?? jap eyh!!
 nampak en aku bawak beg plastik, gemok takde! die begaye ngan cap jea! 
die nak cap tuh lepas balik ausy.. demand kau gemok

jengjengjjeng!!! around 5.15 pm kitorang gerak balik, sebab gemok nak kene kemas barang lagi en..jadi balikla.. >..<

caution: gambar dibawah ini memerlukan pengawalan orang dewasa.. :p
gambar wajib, dalam kenderaan bergerak ..
saye comel, gemok comot

nampak en, si gemok nie buncit. 
then boleh salahkan saye gemokpulak!

gemok kate die comel dalam gambar nie, saye? cam biase la.. cool jerk!

oke gambar last!

gemok belikan untuk saye!
makasih gemok..

we being apart.. lotsa love somet!

balik, keseorangan balikla:(
gemook, jangan carik awek mate biru pulak eyh mok.. hehehhe! waiting here mok.. btw terime kasih tak terhingga untuk hari ini. appreciate this.. jage booby sy * name patung kecik tue* semoga selamat pergi dan pulang.. Insyaallah, Amin 


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Wednesday, December 14, 2011

Air Jernih

disaat ini tatkala ini, 
bibirku terkunci terdiam seribu bahasa,
aku tak mampu mendongak pabila disuruh
mataku berat, semakin berat
pemandangan semakin kabu.
kawalanku meleset,
satu demi satu titisan air jernih
membasahi pipi..
aku tak tahu dan aku juga seperti kau
masih tertanya-tanya,
kenapa dan mengapa,
perasaan ini menyerbu dalam sanubariku,
dan mengapa air jernih ini mengalir deras,
mungkin hatiku terlalu rapuh
sehingga wujudnya air jernih ini
maafkan aku jika kau khuatirkan air mata ini, 
kerna aku sendiri tak mampu untuk menahanya
gugur di pipiku ini.




saye tak teriak macam nie la.. tak comel kalau nangis camnie..

saye nangis camnie jea.. tahan punye tahan.. nangis dalam diam jela



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Tuesday, December 13, 2011

MY FEELING TODAY

hai assalamualaikum.. 
such a good day today, lay on my bed and watching korea drama (Boy over Flowers) yang memang agak ohsem, what is ohsem? ohsem means sedap..hahaha.. how about yours? you know what, now im addicted to korean drama. why? i already told you, its such a ohsem drama i ever had before.. selalunye, aku akan tertidur dengan lenanya di depan lappy masa aku tengok movie.. tapi, cerita ni, satu minit pun aku tak miss tau..ntah, jatuh cinta kot dengan pelakon-pelakon yang berjaya melakonkan watak masing-masing. you know what, tak secara langsung, cerita nie bagi impak kat aku, untuk jadi lebih sweet.. tehee..i think so..but i just wonder, boleh ke aku jadi macam tue? memang tak boleh la kan.. 
actually sejak akhir-akhir nie, aku kurang menulis, yea! kurang sangat, selalunya aku akan cuba menulis dan hampa ! hanya separuh jalan dan aku save jea dalam draft. maybe im too worried to something right? isokeyh.. i'll try make my self calm.. to be honest, i will be miss u farhakim.. be good ok..! and i'll be waiting for you here.

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Monday, December 12, 2011

HIGH EXPECTATION IN LOVE? NO WAY!

Setiap yang datang pasti kan pergi, dan setiap yang hidup pasti akan menemui mati. begitulah lumrah kehidupan yang tidak dapat ditentang arusnya. begitu juga dalam percintaan, sesetengah orang. itulah cinta pertama dan terakhir, selebihnya bercinta berkali-kali kerana belum jumpa jodoh yang sesuai.

HIGH EXPECTATION? how?why?
apabila cinta yang didambakan hadir dalam hidup, kita pasti akan berusaha sehabis mampu untuk mempertahankan cinta yang mungkin hanya berlaku sekali dalam hidup. di saat kita berada di dalam syurga cinta yang kita dan pasangan kita ciptakan, timbul perasaan ingin hidup bersama selamanya dan berjanji setia *time tengah sweet-sweet* itu adalah perkara biasa dalam percintaan, kerana itulah lumrah hidup, sentiasa ingin dicintai dan disayangi. tetapi janganlah terlalu berlebihan. bak kata orang tua-tua, 'sayang beringat-ingat, benci berpada-pada' ada betulnya kata mereka itu kerana mungkin orang yang paling kita sayang itu akan jadi orang yang kita benci disaat kita tidak ditakdirkan untuk bersama. mungkin juga orang yang paling kita benci, akan berada bersama kita seumur hidup sebagai orang yang kita sayang kelak. siapa sangka? esok masih rahsia Allah S.w.t . 

JANGAN TERLALU TAKSUB
Taksub disini bukanlah saya maksudkan tentang ajaran sesat ayah pin atau ||| , disini saya ingin mengingatkan semua pasangan bercinta, termasuk peringatan untuk diri sendiri supaya jangan terlalu meletakkan harapan sehingga menganggap pasangan kita itu adalah nyawa , jika dia tiada maka punahlah dunia. Jangan kerana cinta, kau diklasifikasikan murtad oleh yang maha Esa. Saya sendiri sedia maklum tentang impian yang diciptakan semasa bahagia milik kita. berserdahanalah dalam menjalani kehidupan, mahupun dalam perhubungan.

INSYAALLAH ,
 jika dia tercipta untuk kita.. satu hari dia akan jadi milik kita.. kita hanya mampu merancang tuhan yang menentukan.. jangan memanjat terlalu tinggi, kelak jatuh merana diri. 
DOA, USAHA, TAWAKAL. 

gambar hiasan .. teheee...

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Thursday, December 8, 2011

Completed two month

we completed two month together ♥
Love is not as simple
as candlelight and roses...
...love is day-to-day living, 
taking time, making time to be there,
with open arms and a giving heart...
Love is the special life we share.



we shared our life together.. 
before and after our relation, 
its been tough than what we think before.
laugh, smile, sadness 
that u create in my new chapter,
is a beginning to my new life. 
its been two month after a year i know u, 
its been two month after i being your friend. 
its been two month after u being my stranger.


to be a man to me its ain't easy like ABC
to be by my side and be my lover is ain't easy like saying
that I CARE ABOUT YOU,I LOVE YOU AND I MISS YOU
its hard but u never give a damn


I DO LOVE YOU MY BFF LOVER..


p/s : nak cakap aku jiwang? no lah.. im just a art lover..aku suke untuk mentafsir sesuatu dalam kata-kata.. jangan sangkalkan benda yang aku suka sebab kau yang tak upaya :)












LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

IM DONE TODAY : ZOMBIE

Hai! yeay! seronok harinie.. sebab ape? sebab had fun time buat task yang Miss Cantek bagi kat kitorang..tehee..untuk kelas production design, kitorang dikehendaki conteng muke orang yang volunteer.. jadi ZOMBIE! Wehuuu!! so kite tengok sapa yang kene!

volunteer zombie jantan
volunteer untuk zombie betine!
Disebabkan barang-barang yang digunekan oleh kami adalah barang bajet rendah, so kulit muke yang tidak ada masalah adalah keutamaan kami, tehee.. sebab takder la infection t..:p
so mule2 kami kekok juga, semua ta pernah buat kan? amenda lah Miss Cantek suruh kitorang buat nie.. *garu kepala* 
nie teknik yang salah, memang boleh berjerawat muke kau teruss jah!

nie pun salah tau! tak boleh terus apply gam tue..

time nie Miss Cantek tak datang lagi, kitorang main bedal jela, sebab dapat arahan dari abang cantik *hadi* hahahahahah.. so kitorang try our best la.. rupenye salah, adeh! eyh! korang tengok 2 orang je kan tukang make up, yang lain mane? jum kite tengok gelagat mereka..
gelagat budak senior semester akhir nie..
 nie akk deklin ngan abang sharul Naim.. heheuk! :p
deklin demam : get well soon love 

nie hakak2 make up retis...
cik oyun ngan kak long kawasan

nie cik put :p ngan baby!

kami lagi, tapi tambah dak techik fa :)
ignore belakang tue
ibu betty, fa, cikput, baby, nanad

nie hadiah Miss Cantek bagi kitorang sebab kitorang menang skrip breakdown terbaik!
stage terbaik ta menang g nieyh! tehee....:p

nie la Miss Cantek kitorang!!
love u Miss!

sebagai permulaan Miss start dulu, sebab kitorang tak reti ow!

lepas tempek tisu, tempek gam..time to keringkan
kelasss kan kitorang, nak keringkan pun gune abang ketak2..
bhahah! tue attiq ngan sharulll...

hang kena teruk Pau!! :p










































bermesra dengan hantu tersayang ..muuuah!


TAMAT.
#takder mud je nak buh caption tue -_____-"


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT