Thursday, October 27, 2011

JOM MAKAN : PUT KAT DAPUR

akak :
put akak rase nak makan tomyam la, 
aku :
akak put rase nak makan ikan masak kicap la. *ikan? jarang kowt aku makan* 
akak :
sedap jugak tue put, tapi put masak. sebab put masak sedap..lame put tak masak kan? put masak eah.
aku :
aku? heheuk! tersengih 
teringat aku, kenangan dulu, boleh dikatakan hari-hari aku akan masak untuk semua. -______-
sorry sekarang aku tak macam dulu, aku MALAS sikit.. heheuk! bukan ape, takder dah dia yang makan masakkan aku dengan penuh selera..
awak, saya rindu awak owhhh..
roomate aku lah, die dah pindah. dulu die dok ngan aku die gemuk
sekarang kurus dah die ;') diet mungkin..


heheuk! muke aku tanpa make up, turun ke bawah membeli belah.
serabai kau put..jangan nak bajet sangat.

temper, temper nie untuk buat temper goreng jea, sedap en? aku suke..
cara dia? senang sangat owh!

ikan kembung kecik
nak siang ikan? senang jea
buang semua sisik die, pastu potong ape yang patot, ngangakan kepala die, lepastue potong sikit then tarik perot die keluar.then perap jap ngan asam jawa dan garam, untuk hilangkan hanyir ikan tue la. dalam 10 minit.
ikan nie, aku buat masak kicap bercili

 sayur bayam! BAYAM TAU..yang popeye makan then jadi kuat tue
so aku makan sayur, supaya jadi kuat macam popeye
sayur nie buat sup.

kentang nie goreng jugak..

cili untuk masak ikan oke

ikan sebelum goreng kene buh garam kunyit dulu


heheuk! akak yang goreng nie, sebab minyak letup2, takot..haha



TEMPER GORENG & KENTANG GORENG
temper
kentang
kunyit serbuk
garam

kalau nak sedap lagi, bancuh tepung, tapi aku malas. so make it simple.


 
SUP SAYUR.
-bawang putih
-bawang merah
-kiub ayam 
-air
-garam
-sayur bayam

didihkan air, masukkan bawang putih dan bawang merah, 
masukkan bayam, letak kiub ayam, sedikit garam
 ikan masak kicap bercili
bahan-bahan : 
ikan kembung (digoreng)
bawang putih
bawang besar
cili api 
cili kisar
kicap manis cap kipas udang
gula

panas kan minyak , masukkan cili kisar, sampai naik minyak. masukkan bawang putih, bawang merah, cili api,
dah mendidih, agak-agak cili da masak, masukkan kicap, tuang-tuang tuang sampai itam..jangan banyak sgt oke. agak-agak jea sudah. then masuk kan ikan yang telah digoreng tady..siap!!!


akak gembire dapat makan free..
heheuk!!! muuahh! sayang akak..
psst2! lepas makan terus membongkang, siot betul akk aku sorang nie

aku makan sikit jea..heheuk!!
im on diet..but i love food


muke bahagia lepas makan, 
aku ngah on call dengan DEKLIN, die nak pinjam camera.
soksek!!! hari hujan kat luar, tidur pun oke..tapi aku tak

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Wednesday, October 26, 2011

cantikkan hijabers fashiOn?

hai, happy thursday.
Assalamualaikum semua. tady aku belek-belek blog-blog fashion, kadang-kadang teringin nak jadi fashiOnista tegar. tapi ape kan daya. aku bukannyer anak orang kaya, aku pun bukannyer bekerja. aku hanya student biasa. kalau ade part time tue, ade la.. kalau tak, aku membesarkan badan kat rumah, dengan on9, kadang-kadang aku suke danncing dengan akak, kalau akak takder, aku sorang la..macam orang tak betul kan ? heheuk!! sebenarnya tue bukan ape yang aku nak cerita arinie. aku seronok tengok fashion sekarang. lagi-lagi fashion wanita bertudung. sangat manis yaw! macam gula-gula cherry mommuah!!tak caye?jum..kite review gambar-gambar yang aku agak berminat






sangat cantik.. lagi-lagi kalau pakai kain, sumpah aku sangat-sangat suke tengok hijabers pakai kain. look so nice..aku nak cantek-cantek cam dorang tak mampu..sobsob...sabar jela! adeh! sakit perot la...-_______-
k lahh, malas nak mengomel lagi...tapi stay comel..miahahahah...
bubye!xoxo

jap2...aku? aku tak pandai nak begaye, bukan tak pandai..tapi aku tak mampu..-______- tapi nie lah aku.cer tengok, tapi jangan suh aku ajar berfashiOn, aku ta reti lahh..

for the 1st time i shoot with tudung.and i feel ohsem!!
credit to irwan shah

at jaybee *hakim house*
credit to zeezoe arief

bazar karat area JB
credit to xeexoe arief

jusCo seremban 2
credit to : izzat khan

at UIA gombak for muslimah shoot
credit to vee sayang

at KLCC
credit to Hans

at paviliOn with MHC 30
credit to kawan mimi

at TimEs sQuare
credit to An Anna

at TV3 
credit to amirul musTaqim

stUdio KLmu
credit to my self! heheuk!

at PaviLion
credit to my self.

at Sg waNg cermin
credit to akeym lalink

at feStival city
credit to camera canon 60D akeym

at Sogo
credit to Fahmy yaw!

with velove at pavi
credit to wanie hamshani

at dataran merdeka pegi sambut merdeka *jokez*
credit to baby

dataran merdeka
credit to ridzuan ibrahim

p/s : credit means terima kasih! bukan nak bg korang topup oke???btw tanks again for this pic..tanpa korang, pic nie tak wujud..sobsob...k nie betul2 entry dah abis..baibai!


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

BFF TO LOVER!

haii..Assalamualaikum..
HAPPY DEePAVALI kepada yang menyambut terutama, Mugu, Bavani.. heheuk! sorry Mugu tak dapat datang, sebab aku sorang -______- kempunan nak makan masakan mak kau..sorry again! dan kepada yang tidak menyambut, SELAMAT BERCUTI tawan-tawan..heheuk! make ur day brighter than yesterday yaw!sayangilah orang yang sayangi anda..anda akan bahagia..anda mampu mengubahnye *iklan topi keledar*
heheuk! 
nape tajuk entry camnie? bajet cam orang kesah je en pasal aku? memang korang tak kesah, tapi korang bace jugak en? eeee...stalker...! mmmuuuuahh! nah hamek nieyh..sebab korang syg aku lettew..then stalk aku, dah jangan nak buat2 tak kesah, padahal kesah kan? so now...
aku dah declare dengan kawan baik aku, i mean bekas bff aku..tapi sekarang kami masih bff cume plus bf jea..so, kalau bff + bf so takder masalah nak share ape-ape..kan awak kan? heheuk! yang follow entry-entry aku mesty tau, sape yang aku maksudkan kan? 
presenting my love..hehehuk! *kecoh kau put* maafla..aku memang kecoh...tak reti benti becakap..-____-
so aku nak cerite sikit la..macamane aku boleh kapel dengan sifarfar <3 kawan baik aku...*tutup muke, malu* sape yang kenal aku mesty cakap, haih..hilang akal ke? ape ke? kan? dulu cakap tak boleh kapel dengan kawan baik sendiri, sekarang ape kes? ampun..ampun.. haha! sorry..aku da break my own rules..sebab nie special case sikit.(✿◠‿◠) kenape? sebab.. biarlah aku jea yang tahu kenapa..haha! saje bagi korang tertanye-tanye.. (~_^) wink~
tapi hubungan aku dengan die tidak ada kene mengena dengan yang lepas, yea die memang kawan baik aku dulu.. da lame da..aku ada masalah, die jadi pendengar yang baik, aku bukan nak memuji atau menyanjung, cume aku ingat kebaikkan orang kat aku.
awak, awak relax jea..awak tak salah pape, haha! aku memang suke buat andaian sendiri. padahal si farfar oke je en?and those yang terasa sakit hati bace entry aku, tayah bace oke? tutup mate pekakkan telinga..haha!aku harus belajar, hargai orang sekeliling aku, orang yang sayang aku, orang yang hargai sape aku, bukan hanye aku menghargai sape die..orang yang sedar akan kewujudan aku..sekian..
IM TAKEN !!


p/s : hargai orang yang sayang anda, sebelum ade orang lain hargai die..haha!!
LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Tuesday, October 25, 2011

kau sexy kau boleh...

hujan kat luar, cuace tak begitu baik..
entah kenapa, sedang aku belek2 facebook. aku terlihat banyak gambar MELAYU a.k.a ISLAM yang sangat memalukan, aku baik? atau aku nak tunjuk baik? tidak same sekali. aku bukan hendak mengatakan aku baik, aku ahli syurga atau aku bukan penghuni neraka. 
aku berkata begini kerana aku sudah tidak boleh berpakaian begitu? tidak sama sekali. tidak, tidak dan tidak.
maaf bagi yang tidak menyukai entry aku kali ini, tetapi aku bercakap atas dasar, aku sayang akan MELAYU aku cinta akan ISLAM. maaf lagi sekali, mungkin lepas nie, aku akan di band, atau mungkin jugak aku akan di boikot, CIK PUT NGOMEL dispam? 
aku disini sekadar ingin menasihati satu sama lain, sebab aku tengok, trend zaman sekarang, semua nak jadi model. yea, aku faham . wanita atau gadis zaman sekarang, semua cantik dan sangat cantik. thats why semua nak jadi model, itu tidak menjadi masalah, tetapi cuba kau, kau dan kau fikir sejenak. PERLUKAH ANDA BERPAKAIAN MENJOLOK MATA UNTUK MENJADI MODEL? atau korang fikir nie jalan pintas korang untuk bergelak MODEL? freelancer model? gitu? 
pernah tak korang terfikir, apa pandangan photographer terhadap korang? they use u, cuci mata sampai bersih, ha! yang rabun, pakai spek mate tue, siap boleh tanggal spek lagi, sebab mata dah clear sangat, maaf yea abang photog, jangan boikot saye. 
aku duk belek-belek facebook, aku tengok dah macam MARIA OZAWA da, kangkang sane, kangkang sini. mane maruah awak sebagai seorang wanita? tidak kah anda berasa anda dipergunakan? semua orang boleh tengok apa yang anda ade.
baru-baru nie, aku jumpe cousin aku, dia seorang photographer. 
aku tanye 

aku :
" abang biler next shoot? ,"
cousin :
"ade fine art nanty, tp abang macam takot nak pg, tapi macam seronok nak pegi, dapat tengok live.."
aku:
"(blur) live ape bang? artis ke?
cousin :
hahaha..takder la, naked shoot la fara.
aku: 
( ternganga. terdiam ) model die melayu ke?
cousin : 
3 jam shoot RM 200
aku : 
abg jangan nak mengada, tayah nak pegi -_______-"

aku tidak begitu baik untuk menasihati sesiapa, cuma buat renungan bersama.minta maaf bagi yang tidak menyukai, bukan tidak boleh jadi model, korang semua cantik, ada bakat, cuma jangan salah guna bakat korang ada tue, tak kemane kalau korang tayah semua kat photog, sebab photog sekarang ramai sangat, jauh mane je dorang boleh pergi? and tak semua model akan pergi jauh, jangan letakkan diri anda sebagai model class D. duit? keuntungan? kalau korang bekerja begini untuk hidup mewah, tampung hidup. halal ke? tepuk dada tanya selera.semoga korang berfikir dahulu.
.
p/s : aku tidak baik dan tidak sempurna untuk menasihati sesiapa, cukuplah sekadar mengingati

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Sunday, October 23, 2011

CIK PUT MODEL KE?

Assalamualaikum..
hai, selamat petang..wink! hari yang indah yea, Alhamdulillah masih lagi bernafas dan dapat melihat keindahan ciptaan Tuhan, Subhanallah. ha..tajuk entry diatas, mesty ramai yang nak tau kan? Cik Put nie model ke? Feeling-Feeling je ke ape ke kan? actually, im not a model, i am a photolover. tak layak rasenya digelar model, dengan kekurangan diri sendiri..but! Im proud tobe ME! jyeah! 
asal ade orang add kat facebook, soalan pertama yang ditanye adalah, awak model ke? cantik gambar photoshoot awak.terima kasih, dan kredit kepada si photographer yang sudi nak tangkap gambar photolover nie
mekasih...mekasih..maafla kalau ade yang mengatakan saye tidak layak atau eah! muke dala tak cantek, ade atie nak jadi model, puihh! yea awak..yea, saye bukan model, ta layak awak..saye tau, tayah sakit hati yea? sebab saye bukan model, saye Photolover yea! amek perhatian...heheuk! ✿◕ ‿ ◕✿kepada abam2 photographer, awak boleh jea nak tangkap gambar saye *promote diri* cume saye tanak la awak tak respect saye, nak bayar saye sampai beratus-ratus then suruh saye freehair, ape kebenda tue? ishk! respect each other kan bagus, seksi-seksi nak tunjuk kat sape? quality gambar itu lagi penting dari seksinya tubuh model itu, tapi saye paham, sape tak suke perempuan seksi "hot chick" kan?nak yang seksi, carik yang seksi, jangan lasuruh yang bertudung jadi seksi..boleh? meh tengok sorang photgrapher nie..saye ta tau sape die, da delete and block die terus.

jangan begini yea, respect each other  ya!
saye tak tamak duit. :)


tidak kah lebih sopan?


tak manis ke begini?

kepada yang ingin menjadi model, bercita-cita tinggi, u choose ur own path..btw ade offer untuk sape yang ingin menjadi model, nak shoot kat studio, studio abam AIZUL MARCELLO cuba lah try, murah kowt offer dia..btw aku adore adik dia..IRINE MARCELLO
wink.! happy sunday guys..






LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Saturday, October 22, 2011

TENTANG KESILAPANMU

saat kau melangkah pergi
tidak pernah kau hiraukan
tentang tangisan aku
yang mengiringimu..


ku lihat kau bersama teman baru
bermesra dan bermanja
aku seolah tiada makna
kau tetap pergi bersama dia


wahai kekasih
dengarkan bicaraku
naluri ku mengatakan
dia bukan yang terbaik
untukmu...
ohhh....


ternyata dia tak baik
dan kau muncul dihadapanku
mencuba mendapatkan kembali
kasih yang telah pergi


maafkan aku sayang
hatiku telah kau lukai
jiwaku telah kau racuni
aku relakan kau pergi


 jangan pernah kembali
ku tak mahu
ku tak ingin menyakiti diaa
yang sayangi dan cintai aku
setulus hatinya..
maafkan aku










LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

BLOG TUKAR WAJAH ?

Setelah berapa lame saye tidak menukar apa-apa dalam blog saye, kini blog saye berwajah baru..teheee..-____-
sebenar nye saye sendiri dah boring tengok blog sendiri yang sangat bosan, bosan kan? same lahh..bosannn sangat.tue lah saye pun  takde buat ape2 arinie, sebab saye disuruh berehat..cadangnye esok shooting..pheeww!
penat tau, dari pagi mengadap, sebab dah terdelete template lame...tau kan template lame tuh ade gambar saye sebagai header..sekarang da mcm boring tengok header muke sendiri, just nak blog yang simple but nice..tak sarat,tapi lengkap:) teheee,..suke3! (◕‿◕✿)
sape yang rase nak suke, suke la..saye rase macam kemas sikit bila macam nie..heheuk! seronok pulak tengok blog sendiri, *mengalahkan orang bercinta.*
perubahan itu bagus..kan..kan..kan? rasenye oke kan?
p/s : tady si farfar datang Sentul jap...rase nak joget.

.♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪ •.¸¸.•´¯`•..•´¯`•.¸¸.•.

muke gembire kami...teheee..
gemok! senyum lebih sikit laaaaa...haishooo


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Friday, October 21, 2011

BUSY MEMANG MENGUNDANG

happy saturdayhai, hello, holla, hoit!
Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatu
selamat beristirehat bagi diri aku sendiri, sebab minggu nie adalah minggu paling penat bagi aku-______-
kenape aku penat? ape yang busy sangat tue cik Put oit??
busynye aku sampai tak sempat nak uruskan benda lain.
- tak sempat nak menaip di blog
- tak dapat balik kampung *rindu family*
- tak sempat nak kemas bilik bile kluar pagi
- tak sempat nak jemur baju, lipat baju
- tak sempat call mak, sebab balik dah lewat *rindu mak*
 psst2! tapi sempat je dating ngan si farfar <3 heheuk! *_____* sebab satu kolej and satu kelas kan? ala lew! ! jangan la jeles pun..
nak share dengan korang nie, nak ngadu sikit..buleyh ta? buleyh eah? sape bace sampai abis die sayang aku lettew! phewwit!
memandangkan aku adalah pelajar final year, *last sem horeyhhh* dan aku akan menjejakkan kaki ke dunia pekerjaan *scary* lebih-lebih lagi akan pergi meninggalkan KLMU * jage diri si farfar sambil melambaikan tangan seperti miss universe* 
aku banyak final project tau sem nie, dayyyyyymn! serius doe.. kepale hotak aku nie, kadang-kadang macam hang kejap, blur jap, tersangkut-sangkut jap, tue yang kadang-kadang bila fikir pasal assignment lepas tue, masalah negara, masalah peribadi, masalah jiran sebelah uma, kiri kanan depan belakang masalah menghimpit hotak aku, tue yang buat mud aku tak begitu stabil dan, mulalah.. emo tak tentu hala.. cepat jea nak sentapp*______- mangsa utama, si farfar la..sebab die jea selalu dengan aku, aku pulak time marah, mane fikir ape....suka hati jea, nak fikir ikut suke hatiii aku. terok kan aku?
and sejak akhir-akhir nie, aku macam lari dari landasan..aku macam tak jadi diri aku sendiri, aku tak tahu kenapa benda nie jadi macam nie, kenape kau put? kenape? *sambil cakap depan cermin*
benda macam nie aku sendiri tak dapat nak kawal, ini kelemahan common pada diri aku.. Mungkin aku perlu lebih berfikir sebelum melontarkan kata-kata.
Ya! kau rasa aku tidak matang? aku pun berfikiran sedemikian-______- kenapa ya?? aku tiada jawapan untuk itu, bukan tiada tetapi aku berat untuk bercakap tentang diri sendiri. mengapa yea?? lumrah manusia, sukar untuk mencari kesilapan sendiri, dan lebih suka menunding jari.maafkan aku..aku insan biasa..
kepada si farfar : maafkan saye, dan terima kasih kerana awak sangat bersabar dengan saye..saya sayang awak...
dan kesibukkan itu, baru bermula...bagaimana dengan cabaran yang mendatang? Wallahualam..tapi aku bahagia, bahagia dengan kehidupan rangkap baru aku ini, masih dengan keluarga tersayang,kawan-kawan lama cuma aku perbaharui dengan kehidupan dan nafas baru dalam hidup aku..terima kasih untuk kehidupan indah ini.Alhamdulillah.
aku harap, kesibukkan ini tak menjejaskan apa-apa..
dan  masa lalu, sayangii masa depanmu, dan hargai masa lalu mu.semuanya tidak akan berulang..moment just happen once.:) sentiasa memaafkan dan harap dimaafkan.
ALHAMDULILLAH untuk kehidupan hari ini.

I LOVE MY LIFE
I LOVE MY FAMILY
I LOVE MY FRIENDS
AND I LOVE MY FARFAR

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Tuesday, October 18, 2011

BETUL KE?

hai..happy WedneSday peoPle..
Assalamualikum..
today, i will talk abOut wheN a bestfriend or a bff become a bf..erk! boyfriends *sambil tutup muke dengan bantal* tak..tak..aku bukan cakap pasal diri aku, and aku pun tak cakap depan cermin..adelah kawan aku tue..die la cerite kat aku..pasal sekarang nie die kapel dengan bff die.. OPPS! name? mane blh bagitau..malu lah die...heheuk! -____-
dulu bile aku tanye, atau jiran sebelah rumah atau pakcik kat pasar tanye, becinta ke? eah..takder la..bff giler ke nak bercinte? memang harapan marya hanya tinggal kenangan la :p *curik tagline marya* selalu bila die rapat dengan lelaki, lelaki akan suke die tau, mungkin sebab die comel..haha! *puji diri kawan takpe kan bukan diri sndiri*  si farfar pernah cakap kat kawan saye tue kan..." i rase, i dah tau kenapa orang mudah jatuh hati dengan u, sebab u manje kot?" oiii! celahh mane doe aku manje? eah tak..i mean..kawan aku tue manje? mioww...*grr*
pernah satu ketika, mase dulu, sekolahh2 dulu, kawan saye nie rapat dengan seorang budak laki tau, *bff* tuptup! budak tue syiOk kat kawan saye nie...ha! ape lagi, die ngamOk sakan, lepas tue siap tak cakap lagi dengan dak laki tue, *walau dok sebelah2 dalam kelas* 3 bulan beb! perang dingin, kau mampu?
tue cerite time skolah dulu la, sekarang mereka masih berkawan baik, walaupun jarang jumpe..die dah hormat keputusan kawan saye tue. ha! bukan tue je,dah jadi playboy powN, untungllah, kaye + kacak.. tapi kawan saye tue taknak..-____-
masuk kolej..kawan saye tue rapat dengan sorang laki nie, baik! hensOm, pastue caring giler tonyok! tapi ....malas lah nak cerite, lebih kurang cerite kat atas nie la....kadang-kadang rase bersalah pun ade, tapi nak buat macamane, hati dah tak suke..jangan blame kawan saye tue..kecian die..-___-
tapi semua berubah bila dia kenal seorang laki nie, ehem2...kawan saye dengan laki tue, si bebu *bukan name sebenar*  sangat unik yea cara si bebu tue nak kenal dengan kawan saye tue...bile die cerita kawan saye tue kembang setalam...
actually mereka dah kawan almost a year la, i mean kenal...tapi tak pernah bertegur semua, kenapa kah? sebab...kawan saye nie kerek sikit...takkan tegur orang sukati..cheit! die bajet die hit hit hot! sangat ke? puihhh!tapi bolehla sikit..kan?
si bebu nie kan, die macam main tarik tali tau, macam suka tapi macam tak..kawan saye nie plak ade boyfriends.so si bebu di ketepi kan disaat itu yea...dan apabila si kawan saye nie mengalami kegoncangan rumah tangga, si bebu menjadi penasihat yang sejati.. sangat sejati.selalu nasihat kawan saye........

bersambunggg.........
*standard drama melayu*
LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Sunday, October 16, 2011

DONT YOU EVER

when im with you i feel so calm,
when im with you i feel so safely too..
oh.oh...im in love with you
truly in love withh youuu

come here, and hold me tight
dont u ever let me go
kiss me and hug me too
dont u ever leave me alone

when we were far apart
i've been wishing u are here
and hold me tight
hold me tight..

dont u ever let me downn
dont u ever make me fall
and dont u ever break my heart.
becouse i cant leave without u
without u... huuuu

COPYRIGHT BY : PUTERINURFARAHAIN 


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Saturday, October 15, 2011

KAWAL MARAH? BOLEH KE?

Happy Sunday gorgoeus and gentleman, how your day today? is it good or bad?how about me? yeah! today is such a relaxing day actually not, just doing a  bundle of assignment and do something fun for release tension, swimming or dancing. kenapa? ingat orang pakai tudung tak boleh? for sure kita boleh! semua yang orang lain buat, kami yang bertudung pun boleh, nak dengan tak je.hahaha. aku merepek? takder la.

jika kau fikir kau boleh,
kau boleh melakukan
jika kau fikirkan ragu-ragu.
pergi jumpe si Raju.

Opss! sorry kalau agak annoying sedikit, *padahal kau memang annoying dalam penulisan kau* kan?? actually sebelum aku kupas tentang tajuk diatas, aku nak share tentang feeling aku, sekarang! now! aku kan, macam sunyi sangat-sangat, balik-balik tengok handphone, ada ke tak orang mesej ke, bbm ke*padahal tak on bis* so aku jadi buntu *sambil guling-guling* ape? kenape hp aku takde orang mesej semua? sebabnya..orang yang selalu mesej aku, bbm aku 24/7 handphone dia hilang..uuwwaaaaaaa :'( sedih kan? sedih ta? *buat ape korang nak sedih*

ALRIGHT! iklan dah tamat, so as a human. masing-masing ada perasaan marah, 
si farfar cakap 
"i memang tak reti marah ow u" 
aku jawab
 " u are human, not kancil atau buaya. of kos la ada, cuma mungkin awak bijak mengawal"
so, how we want to control our own feeling? how? bagaimana kita hendak mengawal perasaan kita sendiri? bagaimana? 
ok let say,

hujan renyai-renyai, Amin sedang berjalan pulang dari sekolah, tiba-tiba. sebuah kereta meluncur laju dan melanggar lopak air yang ada . Amin basah dan kotor, dia sangat marah.erkkk!!!
ok..macam tak kene jea cerita aku nie.

how do I control my feeling? tak kira lah, marah ke suka ke, sedih ke, actually semuanya harus berserdahana, mak kate, adik hidup kita kene berserdahana walau apa pun jua. pernah dengar tak orang dulu-dulu selalu kata. tak elok gembira sangat, menangis nanti. betul ke? atau mitos jea? dengar la cakap mereka, mereka lebih dahulu makan garam dari kita. :)

cara-cara kawal mara.
1. apabila korang rasa nak marah, cuba korang beristifar banyak-banyak. tak perlu kuat, hanya dihati. Insyaallah. 
2. Ambil wuduk, percaya atau tidak, zarah-zarah pada air yang mengalir itu dapat menenangkan.
3. Pandang cermin, tatap sendiri wajah anda dan syukuri nikmat Tuhan, senyum seikhlas hati. 
4. jangan bercakap ketika marah, kenapa? sebab ketika marah, urat-urat kita semua tegang dan secara automatic badan kita bertindak negative termasuk mulut kita ketika melontarkan kata-kata. takut menyesal di kemudian hari.
5.Menulis, luahkan perasaan anda di dalam penulisan. tulis apa yang anda marah. 
6.Lukisan juga boleh di inspirasikan ketika marah, tak peraya cuba!
7. dengar bunyi alam semulajadi. seperti deruan ombak, kicauan burung, susah-susah sangat. bukak paip.kau dengar la bunyi air dari situ.
8. lihat benda berwarna hijau, mengikut kajian warna hijau dapat memberi tindak balas positif ke atas tubuh badan manusia.
9. cara paling mudah, tarik nafas dalam-dalam.
10. mengaji juga dapat melupakan perasaan marah itu, dan menimbulkan perasaan tenang.

dah, tue sahaja yang dapat aku share kan kat korang. yang aku praktikan ketika marah dan agak berhasil. tapi aku lebih suka mendiamkan diri jika berada dalam situasi MARA ini, sebab..aku takot, jika aku berkata-kata. mulut aku sangat tajam, dan mungkin akan menyinggung perasaan awak, awak dan awak yang aku sayang. kerana mulut badan binasa, aku taknak camtue.

jadi, pokok pangkal diri kita sendiri. jangan biarkan benci, marah, iri hati mengawal diri kita. binasa badan dik oi..ambil iktibar, muhasabah diri dari kejadian lepas ok? but yelah, we a just ordinary human, we made a mistake, again and again. but dont make a mistake make us down.


“Do not betray the one who betrays you.”

“Pray to Allah and be confident of a response.”

“Cheer people up, do not put them down.”

“Make things easy for people, not difficult.”

“Eat with your right hand and eat from what is in front of you.”

“If Allah gives you wealth, let the blessing of Allah be seen on you.”

“If someone who is distinguished among his own people comes to you, then honor him.”



INSYAALLAH...



LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Friday, October 14, 2011

POEM : HARIKU

 hariku...
harus dipenuhi dengan kehadiranmu
babyku
fikiranku, hanya dipenuhi dengan bayangan mu
kasihku
alangkah, indahh
bila dirimu sentiasa..disisiku sayangku
berikan ku, hanya satu, hanya kamu
kamu..dadadada!
parapapapapappa!
mataku, hanya dipenuhi dengan senyumanmu
lirikanmu, menemani setiap tidurku..huhu..


p/s : for my sweetheart!
XOXO
LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

DILEMA KAWAN KE KEKASIH?

hai, dah 3 hari tak tulis blog, rase nyer macam something missing, nak wat assignment pown macam gundah gulana.. sebab macam-macam benda nak pikir dan sedang pikir. Ya Allah, ringankan beban hambamu ini, permudahkan perjalanan harianku. Amin.
so hari ini, aku nak buat satu entry, yang aku terfikir sejenak aku bangun dari tidur. tentang Dilema kawan ke kekasih? berdasarkan survey yang aku lakukan di facebook.

survey: kawan dengan kekasih.dalam masa yang sama, 
kawan dan kekasih awak ajak awak keluar, 
sape yang awak akan follow?kawan atau kekasih?



9 dari 10 menjawab mereka memilih kawan. *mungkin dorang takde kekasih :p*



pada pendapat aku sendiri? *dari side view kekasih* its depend on situation, takkan la if kau ngah berbunga, *baru bercinta* ataupun lepas nie kekasih kau akan sibuk,for sure aku akan spend time dengan kekasih aku, but its doesnt mean aku tak ingat kawan-kawan. Bagi aku, its normal things, kalau kawan kita baru je bercinta dan dia jarang nak spend time dengan kita, sebab dia sedang berbunga. kalau lepak pun handphone komfem melekat jea kat tangan 24/7. korang nak macam tue? badan dia dengan korang, tapi hati dia kat tempat lain. dah jadi tak best kan? at least bagi space kat kawan yang baru bercinta tue, berbunga-bunga. :) tapi aku juga tak memaksudkan kekasih baru itu lagi penting dari segala-galanya. tapi time and moment orang sedang bercinta, berharga kan? tak gitu?

Jika aku di sideview kawan-kawan itu pula, mula-mula for sure aku akan terasa kehilangan, atau erti kata lain, MAK SENTAP NOK! kan? tapi cuba fikir balik, fikir jika kau berada di tempat kawan kau yang tengah berbunga itu, kau akan melakukan pekara yang sama. percayalah.kalau kau betul kawan dia, bagi dia space sikit.just be a positive thinker. tak kemana kawan kau tue, nanti dia cari kau juga. kekasih boleh putus, kawan takkan putus.but its doesnt mean juga, just bercinta untuk sementara, its depends macamana kau handle benda nie la. :) 

so bagi yang berada di dalam dilema ini, bijaklah menjaga hati semua orang, kau tak boleh jage hati kekasih kau je, hati kawan pun kene jaga, dan sebaliknya. hati kekasih harus kau pelihara.
dont think futher, but beyond...

kepada si kekasih, tabahkan hati, mungkin mereka tidak mengerti. cuba berfikiran positive supaya si dia tak runsing sebab benda sekecil ini. :')

kepada kawan-kawan itu, cuba kau letakkan kau dalam situasi kawan kau, apa kau rasa? sedihkan? kau patut paham dia lebih, sebab kau da kenal dia lama.

KAWAN DAN KEKASIH

Antara kawan dan kekasih
Yang mana harus kau pilih
Kawan pengubat kesunyian
kekasih penyembuh kelukaan

antara kawan dan kekasih
Yang mana harus didahulukan?
kawan tempat mengadu
kekasih tempat bermadu

Antara kawan dan kekasih
keduanya tak bisa kusisih
kawan menghulurkan bantuan
kekasih memberiku sokongan

antara kawan dan kekasih
keduanya aku harapkan
kawan sekuntum senyuman
kekasih sepenuh perhatian

Antara kawan dan kekasih
Bilakah akan kutemui
kawan sejujur kata
kekasih setulus setia

andai kawan itu kekasihku
andai kekasih itu kawanku
akan kuhadiahkan
sedalam lautan
setinggi kayangan
kasih syg tiada sempadan...

LIFE"S IS TOO SHORT TO LIVE IN WITH A MISERABLE THING, JUST ENJOY EVERY MOMENT YOU HAVE 





LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT

Tuesday, October 11, 2011

IM DONE TODAY : OPEN CASTING (THEATER BANGSAWAN)

Holla!!
Assalamualaikum my lovely reader, how's your day? actually my day start form 12.30pm. petang kan aku bangun, haha! semalam pown mase ngah bbm dengan si farfar aku tertidow, sorry sayang, wehuu...kenape bangun lambat? erm...sebab..sebab letih sangat semalam...haha! takder la, actually aku da bangun awal pastue, aku tidur balik. terok kan aku? jangan ngorat aku oke! haha!arinie hari bermule dengan sangat kelam kabut, tengok update2 bbm, semua cakap pasal casting, lepas tue baru aku teringat! owh! casting!! OH EM GEE... mak lupe noks! cecepat aku mandy, lepas tue siap.. arinie outfit aku simple giler..aku turun dalam pukul 2 kot, tak berapa nak ingat, aku tunggu taxi kat bawah, datang seorang makcik, yang agak kusut masai dan memang aku tersentuh tengok keadaan makcik tue, aku terfikir macamana nasib aku satu hari nanti. :(
makcik datang dan cakap,
makcik
"adik, mak cik nak pergi simpang sane tue,
adik nak naik teksi kan? makcik tumpang boleh? s
ebab dorang tanak berhenti bila makcik tahan"
aku :
aku betol-betol tersentuh, aku senyum dan cakap :
boleh makcik, makcik nak pergi mane?
makcik :
makcik nak pg tempat sembelih ayam kat simpang
makcik nak bagi kucing makan
aku speechless dan tersenyum, mate aku spontan berkaca



ok now aku dah sampai kolej, pastue jumpe la dengan voice comitee yang uruskan casting tue, kak mia, shahrul, mugu, acap dan ramai lagilah. ramai jugak yang datang casting teater tue, and not bad! berbakat dan kreatif jugalah adik-adik yang datang casting tue, tahniah sebab berjaya datang casting untuk hari ini.


antara peserta yang datang untuk casting


famy dan adam


dak-dak tenit yang sibuk datang..haha





 2 peserta yang sangat berbakat


gadis-gadis cantek KLMU

lepas aku dah kehulu kehilir pegi temubual dan tangkap gambar dorang untuk entry aku hari ini, aku pun takde kerja dah, sementara tunggu nadia dan hady wahab datang, aku pun ape lagi, cam biase. CAMEWHORE!*sebab studio cantek* 

wawa yang sangat cantek


i love u kaka wawa


wawa, baby, puteri





baby saripah kesayangan 

abang sharul nizan nadzir hensom

 nie kat dalam bilik kebal:p
lepas tue, nadia sampai, ape lagi kami pown..



lepas dah puas camwhore, perot rase lapa gila sebab da dekat kol 3 tapi tak makan lagi.
kitorang ke basement sebab kat sane makan murah + best! 
dapdap nyerr

beby chomel! tampar laju2 tau la!




puteri - hady - wawa
xoxo


beby nanad saye! mooomuah!!


beby nanad makan sikit, bajet diet! hahah



saye makan nie <3




ENJOY THIS VIDEO

lepas makan 

lepas dah semua kenyang, dah settle semua, jam pon dah pukul 3 almost 4, tapi cam malas gila nak masuk kelas la, kelas research! haih-.-"
pergi lepak studio lagi, si farfar dah membebel panjang dah, heheuk! sayang..i malas owh! :p




















lepas tue, si farfar bbm aku, pampumpampum aku kene bebel
aku pasrah! masuk kelas.
hahah!

saje nak tunjuk yang aku dah dalam kelas

dalam kelas research dah!

construct the idea together


lepas tue , kelas pown bersurai lepas discuss dengan miss about tajuk yang kitorang nak research nanti
tuptup!dapat call, saye dapat contact baik punye tok interview! pierre andre! wehuu~THANKS ABANG ZALI, MUAH!!
after kelas pergi ke mek, sebab si farfar ade kat sane,tetibe si cantek farahanim (exhousemate) datang
wink!!dah lame tak camwhore dengan die nie.




 petang yang sangat cantek, seriusly i love the scenery.
semoga keindahan ini dapat aku lihat pada hari esok,dan jugak generasi seterusnya dapat melihatnya
WALLAHUALAM

Hari ini sudah berakhir, esok belum pasti apa yang bakal tiba, tetap akan tiba.
sedia menghadapi dengan apa jua kebarangkalian.
XOXO

When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile.




LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT