Thursday, October 27, 2011

JOM MAKAN : PUT KAT DAPUR

akak :
put akak rase nak makan tomyam la, 
aku :
akak put rase nak makan ikan masak kicap la. *ikan? jarang kowt aku makan* 
akak :
sedap jugak tue put, tapi put masak. sebab put masak sedap..lame put tak masak kan? put masak eah.
aku :
aku? heheuk! tersengih 
teringat aku, kenangan dulu, boleh dikatakan hari-hari aku akan masak untuk semua. -______-
sorry sekarang aku tak macam dulu, aku MALAS sikit.. heheuk! bukan ape, takder dah dia yang makan masakkan aku dengan penuh selera..
awak, saya rindu awak owhhh..
roomate aku lah, die dah pindah. dulu die dok ngan aku die gemuk
sekarang kurus dah die ;') diet mungkin..


heheuk! muke aku tanpa make up, turun ke bawah membeli belah.
serabai kau put..jangan nak bajet sangat.

temper, temper nie untuk buat temper goreng jea, sedap en? aku suke..
cara dia? senang sangat owh!

ikan kembung kecik
nak siang ikan? senang jea
buang semua sisik die, pastu potong ape yang patot, ngangakan kepala die, lepastue potong sikit then tarik perot die keluar.then perap jap ngan asam jawa dan garam, untuk hilangkan hanyir ikan tue la. dalam 10 minit.
ikan nie, aku buat masak kicap bercili

 sayur bayam! BAYAM TAU..yang popeye makan then jadi kuat tue
so aku makan sayur, supaya jadi kuat macam popeye
sayur nie buat sup.

kentang nie goreng jugak..

cili untuk masak ikan oke

ikan sebelum goreng kene buh garam kunyit dulu


heheuk! akak yang goreng nie, sebab minyak letup2, takot..haha



TEMPER GORENG & KENTANG GORENG
temper
kentang
kunyit serbuk
garam

kalau nak sedap lagi, bancuh tepung, tapi aku malas. so make it simple.


 
SUP SAYUR.
-bawang putih
-bawang merah
-kiub ayam 
-air
-garam
-sayur bayam

didihkan air, masukkan bawang putih dan bawang merah, 
masukkan bayam, letak kiub ayam, sedikit garam
 ikan masak kicap bercili
bahan-bahan : 
ikan kembung (digoreng)
bawang putih
bawang besar
cili api 
cili kisar
kicap manis cap kipas udang
gula

panas kan minyak , masukkan cili kisar, sampai naik minyak. masukkan bawang putih, bawang merah, cili api,
dah mendidih, agak-agak cili da masak, masukkan kicap, tuang-tuang tuang sampai itam..jangan banyak sgt oke. agak-agak jea sudah. then masuk kan ikan yang telah digoreng tady..siap!!!


akak gembire dapat makan free..
heheuk!!! muuahh! sayang akak..
psst2! lepas makan terus membongkang, siot betul akk aku sorang nie

aku makan sikit jea..heheuk!!
im on diet..but i love food


muke bahagia lepas makan, 
aku ngah on call dengan DEKLIN, die nak pinjam camera.
soksek!!! hari hujan kat luar, tidur pun oke..tapi aku tak

LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT