Wednesday, September 28, 2011

Mythbuster: MHC


Assalamualaikum..

Seperti yang puteri cakap sebelum ni, 
Malaysian Hijabbers Community (MHC) ni baru lagi ditubuhkan..
masih ramai yang tak tau tentang kewujudan MHC ni..
ramai jugak yang salah paham tentang konsep, peranan dan fungsi MHC ni..
even ade yang tertanya2..MHC ni nak tiru Scarflets ke?
ohh, tidak sama sekali..

sebenarnya MHC dan Scarflets adalah 2 entiti yang berbeza..
dari ape yang nurul tau, Scarflets tu satu kumpulan
bloggers lawa2 yang bertudung dan mereka memang minat bergaya
and of course, famous gak dalam dunia blogging Malaysia ni..
mereka sesama mereka sendiri dan tidak ada pertubuhan rasmi..
kira macam group kawan2 je la..
*correct me if i'm wrong..sebab ni cuma dari pemahaman nurul*

berbeza dengan MHC, kami sebenarnya merupakan sebuah
pertubuhan yang terbuka untuk para muslimah..
bukan hanya terhad kepada mereka yang bertudung, 
malah kami mengalu-alukan penyertaan daripada muslimah yang berminat
untuk mula mengambil hijab dengan lebih serius..
kerana kami sedia memberikan sokongan..

MHC diterajui oleh 30 AJK
yang bertanggungjawab menggerakkan community group ni..
mereka terdiri daripada:

President : Puteri Nurfarahain
vice president : Velove Shieffa
secretary  I : Kelly Lysa
secretary II : Nurazlin Roselie
treasurer I : Siti Faiqa Puteri 
treasurer  II : Fatin Syamimi Abdul Rashid

community development :
cik little,
Yanti Iswa,
Siti Nasiha Rambli, 
Fiera Pirot
C’za D’boutique

event division
Nisa Kay II
Ezza Haniza Hashim,
Gda Majidah
Dya Mohamad,
Nurul Izzati Ibrahim
syamim arsyad

information and technology
Wanie Hamshani,(blog editor)
Ifti Larina,((youtube,1tube)
nakashima nouko (blog writer)
wan hasyila 

PR and Marketing
Fara Dyba,
Evol Dyra,
Nur Nashuha,
Wan Farhana
siti salwa che lah



kesemua ahli committee ni terdiri daripada pelbagai peringkat umur
dan juga latar belakang..
ada yang masih belajar, ada yang sudah bekerja
dan ada juga yang dari golongan usahawan

kami masih lagi dalam peringkat awal dan masih banyak lagi 
yang perlu kami lakukan..
untuk menubuhkan persatuan seperti MHC ni bukanlah sesuatu yang mudah 
because this is something yang serius..

kami sedang mencuba sedaya upaya untuk merealisasikan MHC
sebagai sebuah pertubuhan rasmi untuk para muslimah
dan berfungsi sebagai platform untuk merapatkan silaturahim
sambil berkongsi ilmu, dan membantu mereka yang memerlukan..
kami tak ada niat nak mengejar nama dan populariti
tapi kalau tak ada committee, macam mana MHC nak bergerak kan?

as for the record, kami bukan cuba untuk meniru Scarflets
sebab mostly daripada committee MHC tu cuma segelintir sahaja yang
bergelar blogger..sedangkan president kami pun 
tak tahu menahu langsung akan kewujudan Scarflets masa dia
mencadangankan untuk menubuhkan MHC..
kerana rujukan kami sebenarnya ialah:

Hijabbers Community yang bertapak di Indonesia
*klik gambar untuk ke blog Hijabbers Community*

Hijabers Community was founded on November, 27th, 2010 in Jakarta, Indonesia. 
Around 30 women from different backgrounds and professions were gathered together 
to share their visions to form a community that insyaAllah will accommodate events 
related to hijab and muslimah. From fashion to islamic studies, from hijab style to 
learning Islam, anything that will make us a better muslimah insyaAllah. 
And it is hoped through this community, every muslimah can meet new friends, 
get to know each other and learn from each other.



30 orang committee MHC berhasrat untuk menubuhkan sebuah community
seperti apa yang dilakukan oleh Hijabbers Community di Indonesia..
why not kan kita adakan benda yang sama untuk warga Malaysia?
tak salah pun kan ^ ^

kepada sesiapa yang berminat 
anda cuma perlu klik "LIKE" di Facebook page kami:


sebarang maklumat tentang aktiviti akan kami umumkan di
Facebook page tersebut

so, diharapkan tiada lagi misuderstanding or keraguan tentang MHC 
sama2lah kita menyokong usaha baik ni ok? =)


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT