Friday, July 1, 2011

tips cantik

assalamualaikum..

ha..entry kali ini sy akan bg petua kat awak bagaimana untuk nampak cantek..CANTEK itu universal..ape makna cantek bagi anda?Semua wanita ingin tampil cantik, cantik secantik-cantiknya. Dalam Islam, muslim mempercantik diri artinya mempercantik diri luar dalam. Dan cantik, bila sesuai dengan tuntunan Islam adalah sebuah ibadah.

antara tips cantik yang saya tahu dan saya amalkan ialah..
sentiasa berwuduk.
berwuduk bukan saja untuk menunaikan solat,tetapi sebelum tido,korang blh berwuduk..lepas mandi..sebenarnya wuduk nie,banyak khasiatnya..bukan saja untuk kecantikkan luaran,juga dalaman.dengan wuduk,kita boleh mensucikan diri,ha benda-benda jahat pon susah nak tembus kalau berwuduk.ganjaran berwuduk serta niat GANJARAN WUDUK SERTA NIAT
   


RASULULLA H SAW bersabda: " barang sesiapa berwuduk dengan membagusk an wuduknya maka keluarlah dosa-dosanya dari kuku jari-jemarinya."(hadis riwayat muslim)

wuduk yang sempurna disertaka n niat yang jelas pasti dirahmati Allah SWT.insya-Allah,kita akan mendapat solat yang khusyuk dan di terima Allah SWT.banya k hikmahnya berwuduk disertaka n dengan niat kerana ia bukan saha berguna di dunia malah di akhirat dengan dengan keredaan-NYA.:

*KETIKA BERKUMUR:
berniatla h,"Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini."penjelasa nnya setiap hari kita bercakap perkara tidak berfaedah dan dengan niat berkenaan,semoga kita tidak dapat lagi memperkat akan sesuatu yang tidak membawa kebaikan.

*KETIKA MEMBASUH MUKA:
berniatla h,"Ya Allah,putihkanlah wajahku di akhirat kelak.jan ganlah kau hitamkan muka ku ini."penjelasa nnya,ahli syurga,wajah mereka berseri-seri dan semoga kita tergolong di kalangan mereka.

*KETIKA MEMBASUH TANGAN KANAN:
berniatla h,"Ya Allah, berikanla h hisab-hisabku di tangan kananku ini."penjelasa nnya ahli syurga diberikan hisabnya di tangan kanan.

*KETIKA MEMBASUH TANGAN KIRI:
berniatla h,"Ya Allah,janganlah kau berikan hisab-hisabku di tangan kiriku ini."penjelasa nnya,ahli neraka diberikan hisab di tangan kiri.

*KETIKA MEMBASUH KEPALA:
berniatla h,"Ya Allah,lindungilah aku daripada panas terik matahari di padang Masyar dengan Arasy-mu."penjelasa nnya,panas di Padang Mahsyar seperti matahari sejangkal di atas kepala.

*KETIKA MEMBASUH TELINGA:
berniatla h,"Ya Allah,ampunilah dosa telingaku ini."penjelasa nnya,setiap hari kita mendengar orang mengumpat,memfitnah dan lain-lain perkataan buruk.

*KETIKA MEMBASUH KAKI KANAN:
berniatla h,"Ya Allah,permudahkanlah aku melintsai siratul mustaqim."penjelasa nnya,ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

*KETIKA MEMBASUH KAKI KIRI:
berniatla h,"Ya Allah,bawakanlah aku pergi ke masjid,surau dan bukan tempat bermaksia t."penjelasannya,qada'dan qadar kita di tangan Allah SWT.


masyaallah,sangat besar khasiat berwuduk.untuk jasmani dan rohani kita wahaii umat islam.
nak cantik dan tenang?cubelah..alang-alang da ambil wuduk tue,solat sunat sekali sebelum tido.


LIKE DAN SINGGAH KEDAI ONLINE PUT